Näiden leivonnaisten ohje on peräisin Animalian juhlaleivoskilpailusta, jossa etsittiin Animalian käyttöön herkullista vegaanista leivonnaista. Kilpailuun saapuneista parhaista ohjeista on kerätty reseptivihko, jonka herkut näyttävät varsin houkuttelevilta. Olen jo aiemmin päässyt maistamaan neljän pähkinän leivosta, joka valikoitui kilpailun voittajaksi, ja nyt vuorossa on toinen resepti kilpailun sadosta.

Banaani-toffeepalat ovat varsin maukkaita ja teen niitä varmasti uudemmankin kerran. En ole juuri koskaan onnistunut suklaakuorrutteissa – ne kun tuppaavat yleensä näyttämään lopputuloksessa vähemmän kauniilta - mutta tämän ohjeen kuorrute onnistui hyvin ja leivoksesta tuli varsin näyttävä. Leivonnaisessa maistuu banaanin ja toffeen lisäksi myös maapähkinävoi, joka ei dominoi liikaa muita makuja vaan sopii kokonaisuuteen loistavasti.

Ohje (20X20 cm vuoallinen):

Pohja:
75 g margariinia (sininen Keiju)
1 dl täysruokosokeria
1 kypsä banaani soseena
2 dl täysjyvä- tai tavallisia vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,25 tl vaniljaa tai 1 tl vaniljasokeria

Pähkinäkreemi:
2 dl kauravispiä tai muuta vaahtoutuvaa kasviskermaa
1 dl maapähkinävoita

Toffeekastike:
2 dl kaurakermaa
1 dl täysruokosokeria
2 rkl margariinia

Suklaakuorrute:
0,5 dl kaurakermaa
75 g tummaa suklaata
(vaihtoehtoisesti voit käyttää kaurakerman sijasta kauramaitoa, jolloin suklaata on lisättävä joukkoon n. 100g, jotta seos ei ole liian juoksevaa)

Voitele n. 20X20 cm uunivuoka. Lämmitä uuni 200 asteeseen. (Voit vuorata vuoan myös leivinpaperilla, jolloin kakun kumoaminen kypsänä on helpompaa. Muista voidella leivinpaperi.)

Valmista toffeekastike. Mittaa kattilaan kaurakerma ja sokeri. Kuumenna sekoittaen, kunnes sokeri on sulanut. Keitä sekoittamatta, kunnes seos on tummentunut ja paksuuntunut, noin 15-20 minuuttia. Sekoita margariini joukkoon ja jäähdytä kastike.

Valmista pohja vaahdottamalla margariini ja sokeri. Lisää soseutettu banaani ja loput ainekset (sekoita leivinjauhe jauhojen joukkoon ennen kuin lisäät jauhoseoksen mukaan taikinaan). Sekoita tasaiseksi. Levitä taikina tasaisesti vuokaan ja paista uunin keskitasolla 15-20 minuuttia. Jäähdytä kakku ja kumoa se vasta kokonaan jäähtyneenä.

Tee pähkinäkreemi vatkaamalla kerma ja maapähkinävoi kuohkeaksi tahnaksi.

Kuumenna suklaakuorrutetta varten kaurakerma. Paloittele kaurakerman joukkoon suklaa ja sekoita, kunnes suklaa on sulanut.

Levitä jäähtyneelle pohjalle ensin toffeekastike, sitten pähkinäkreemi ja päällystä lopuksi suklaakuorrutteella. Leikkaa pohja leivoksiksi kuumaan veteen kastetulla terävällä veitsellä.