Maistelin mantelileipiä ensimmäisen kerran kyläilyreissulla ja hyviähän ne ovat. Näiden leipien ohje löytyi karppaus.infosta eli kyseessä on vehnäleivän korvike VHH-ruokavaliota noudattaville. Leivät maistuvat kyllä muillekin kun karppaajille ja ne valmistuvat nopeasti.

Ohje (4-6 kpl):
2 luomukananmunaa
2 rkl rahkaa, turkkilaista jugurttia tai maustamatonta soijajugurttia
2 tl fiberhuskia / psylliumia*
2 tl leivinjauhetta
1,5 dl mantelijauhoa
3 rkl vehnäleseitä
1 rkl seesaminsiemeniä
150 g juustoraastetta

Vatkaa kananmunat kevyesti, lisää joukkoon jugurtti. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää muna-jugurttiseokseen. Lisää lopuksi juustoraaste. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Sillä aikaa, kun uuni lämpiää, muodosta taikinasta 4-6 sämpylää ja anna niiden kohota pellillä. Paista leivät kullanruskeiksi (leivät valmistuvat melko nopeasti, noin 8-10 minuutissa).

Mantelileivät ovat parhaimmillaan lämpiminä suoraan uunista. Ylijääneet leivät kannattaa pakastaa ja nauttia myöhemmin sulatettuina ja lämmitettyinä. Seesaminsiementen tilalla leivässä voi käyttää muitakin siemeniä, esim. auringonkukansiemeniä.

*Fiberhuskin / psylliumin nimellä kulkeva jauhe on jauhettua ratamon siemenkuorta. Sen avulla gluteenittomista leivonnaisista ja leivistä tulee meheviä ja kuohkeita. Psyllium tekee taikinasta helpommin käsiteltävää. Itse löysin jauhetta Citymarketista, leivontahyllyltä, jossa sitä oli tarjolla kolmeltakin eri valmistajalta eri pakkauskoossa.