Omenapaistos maistuu jälkkärinä mihin vuodenaikaan tahansa, mutta parhaimmillaan se on syksyllä ja alkutalvesta. Paistos on nopea ja helppo valmistaa ja se taltuttaa makennälän aina  

Ohje (3-4 henkilöä):
2 isoa omenaa
sokeria ja kanelia

n. 4 dl kaurahiutaleita
n. 100g margariinia
n. ¼ dl siirappia
sokeria

Kuori ja viipaloi omenat, pyörittele viipaleet kaneli-sokeriseoksessa. Sulata margariini kattilassa. Lisää kaurahiutaleet ja siirappi sekä halutessasi hieman sokeria. Sekoita seos tasaiseksi ja paahda hiutaleita kattilassa hetken aikaa. Kauran ei ole tarkoitus ruskettua tässä vaiheessa.

Laita omenaviipaleet voideltuun uunivuokaan. Kaada kauraseos päälle. Paista 200-asteisen uunin ala- tai keskitasolla n. 20 minuuttia kunnes omenat ovat pehmeitä. Tarjoile vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa.

Teen omenapaistoksen yleensä mututuntumalla ilman reseptiä, joten tämän vuoksi en osaa määritellä aineksille tarkkaa suhdetta. Pääasia on, että kaura on rakenteeltaan kosteaa sen jälkeen, kun se on lisätty sulatetun margariinin ja siirapin sekaan. Mikäli joukossa on kuivia hiutaleita, lisää seokseen hiukan margariinia. Myös paistoksen makeutta voit säädellä siirapin ja sokerin avulla halutunlaiseksi. Kannattaa muistaa, että paistos yleensä tarjotaan makean vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa, joten sen ei kannata olla yltiömakeaa.


Paistos matkalla uuniin