Jouluhalko eli Bûche de Noël on peräisin Ranskasta. Jouluhalko sai alkunsa vanhasta kelttiläisestä perinteestä, jolla juhlistettiin talvipäivänseisausta, vuoden lyhyintä päivää. Silloin etsittiin ja poltettiin suuri halko, joka symboloi aurinkoa. Usein käytettiin hedelmäpuun halkoja, mikä takasi hyvän sadon seuraavaksi vuodeksi. Kaupunkiasutuksen myötä puun polttamisen perinne kävi mahdottomaksi, ja suuri halko korvattiin pienemmällä oksalla, joka asetettiin keskelle pöytää ja ympäröitiin erilaisilla herkuilla. Tämä oksa muuttui vähitellen leivokseksi itsekin pariisilaisleipureiden keksinnön ansiosta 1800-luvun lopulla. (Lähde: Wikipedia)

Tämän reseptin ohje on peräisin Sitruunamarenki-blogista, joskin olen muokannut alkuperäistä ohjetta jonkun verran.

Kääretorttu (gluteeniton):
4 munaa
1 ½ dl sokeria
1 ½ dl perunajauhoja
½ dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sekoita vaahdon joukkoon varovasti siivilän läpi. Paista 225 asteessa noin 7-10 minuuttia. Mikäli et halua tehdä gluteenitonta kääretorttupohjaa, voit tehdä jouluhalon myös tavallisesta kääretorttupohjasta.

Täyte:
1 dl kuohukermaa
150g maustamatonta tuorejuustoa
1 purkki vaniljarahkaa
2 rkl rusinoita
5 rkl rommia
luumuhilloa
mehua tai maitoa kostutukseen (jos olet valmistanut pohjan gluteenittomana)

Valmista rommirusina-rahka pari tuntia ennen kuin alat valmistaa halkoa. Hienonna rusinat, sekoita joukkoon 1 rkl rommia ja anna levähtää pari tuntia. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää joukkoon tuorejuusto, rahka ja rommirusinat sekä rommia maun mukaan (huolehdi siitä, ettei seoksesta tule liian löysää). Kostuta kääretorttu mehulla tai sokeroidulla maidolla. Levitä jäähdytetylle kääretortulle ohut kerros luumuhilloa. Levitä päälle kerma-rahkatäyte ja kääri torttu rullalle.

Kuorrutus:
2,5 dl vispikermaa
60 g tummaa suklaata

Sulata suklaa. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää joukkoon suklaa. Sekoita tasaiseksi ja levitä tortun päälle.

Halutessasi voit muotoilla halkoon ”oksanpätkiä” leikkaamalla tortturullasta pieniä pätkiä pois ennen kuorrutuksen lisäämistä. Kuorrutukseen vedetään lopuksi yleensä viivoja haarukalla halkomaisen vaikutelman aikaansaamiseksi. Halon voi koristella lopuksi esimerkiksi kaakaojauheella.