Tämä keitto maistuu ihanalta kylmänä pakkaspäivänä ja on lisäksi erittäin terveellinen hyvää makua unohtamatta! Harissa-kastikkeessa maistuu ihanasti tuore valkosipuli, joka sopii loistavasti maustamaan keittoa. Tuunasin reseptiä hieman - alkuperäinen resepti on peräisin Helsingin Työväenopiston Maistuvat Mezet –kurssilta, jonka opettajana toimi Sanna Sekki. 


 
Ohje (4 annosta):
1-2 rkl öljyä
1 sipuli hienonnettuna
¼ tl jauhettua inkivääriä
¼ tl kurkumaa
1 tl kanelia
(sahramia)
1 tlk tomaattimurskaa
1 tl sokeria
1 dl punaisia tai vihreitä linssejä
0,5 l kasvislientä
n. 3 dl kypsiä kikherneitä
1/2 nippu tuoretta korianteria silputtuna
½ nippu tuoretta persiljaa silputtuna
suolaa
mustapippuria

Harissa-kastike:
2 kuivattua chiliä tai 1 tuore punainen chili hienoksi pilkottuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 tl juustokuminaa
2 rkl tuoretta korianteria hienonnettuna
1 tl suolaa
4 rkl oliiviöljyä

Kuumenna öljy isossa kattilassa. Lisää sipulit ja kuullota, kunnes sipulit ovat pehmeitä.

Lisää kattilaan mausteet yrttejä, suolaa sekä pippuria lukuun ottamatta. Lisää mukaan myös tomaattimurska sekä sokeri. Hämmennä linssit sekä kasvisliemi seokseen. Kuumenna kiehuvaksi ja anna linssien hautua kannen alla kypsäksi. (Mikäli haluat soseuttaa keiton, voit tehdä sen nyt.)

Lisää kikherneet keittoon ja kuumenna uudelleen. Anna kiehua hiljalleen noin 15 minuuttia.

Lisää lopuksi joukkoon tuoreet yrtit sekä suolaa ja pippuria maun mukaan.

Keiton kiehuessa valmista harissa-kastike. Mikäli käytät kuivattuja chilejä, liota niitä kuumassa vedessä puolisen tuntia. Valuta chilit ja sekoita muiden mausteiden kanssa kastikkeeksi öljyä pikkuhiljaa lisäillen. Mikäli käytät tuoretta chiliä, hienonna se mahdollisimman hyvin sekä sekoita yhteen muiden ainesten kanssa.

Annostele keitto lautasille sekä ripottele pinnalle harissa-kastiketta. Muista kohtuus, sillä kastike on voimakkaan makuista valkosipulista sekä chilistä johtuen! Tarjoile keitto tuoreen leivän kanssa.