Paistoksen ohje on peräisin Pariisin tuliaisesta, Crumbles – Des recettes pour toutes les occasions -kirjasta. Paras suomennos crumblelle on lienee paistos, ja tunnetuin crumble Suomessa taitaa olla kaura-omenapaistos. Crumblet ovat peräisin Ranskasta ja Briteistä, ja ne tunnistaa yleensä siitä, että paistoksen päällä on muruseos, joka makeissa paistoksissa koostuu usein mm. kaurahiutaleista ja margariinista.

Wikipedian mukaan crumblet ovat peräisin Briteistä, mutta veikkaan että ranskalaisilla olisi tähän sanansa sanottavana  Paistokset kuulemma syntyivät toisen maailmansodan aikaan, kun raaka-aineista oli pulaa, ja piiraiden päälle heitettiin säästösyistä jauhoista, sokerista ja voista koostuva taikinakerros sen sijaan, että se olisi ollut perinteiseen tyyliin piirakan pohjalla ja reunoilla.

Päärynä-suklaapaistos on niin ihanaa, että ihmettelen, miksi sitä on tullut tehtyä viime vuosina niin harvoin. Jatkossa täytyy ryhdistäytyä

Ohje (4-6 annosta):
5 isoa päärynää
puolikkaan sitruunan mehu
200g tummaa suklaata
1 rkl ruokosokeria
2 rkl siirappia

Muruseos:
100 g voita tai margariinia
60 g jauhoja
50 g kaurahiutaleita
50 g mantelilastuja
50 g ruokosokeria

Voitele uunivuoka. Paloittele päärynät ja laita kattilaan. Sekoita joukkoon sitruunan mehu, sokeri ja siirappi. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Laita päärynät uunivuoan pohjalle.

Rouhi suklaa karkeaksi rouheeksi. Laita rouhe päärynöiden päälle uunivuokaan.

Sekoita muruseoksen kuivat aineet keskenään ja sekoita joukkoon lopuksi sulatettu margariini. Laita muruseos uunivuokaan suklaan ja päärynöiden päälle. Paista 180 asteessa noin 25-30 minuuttia kunnes muruseos on ruskettunut. Nauti!

Ohje on melko karkea suomennos ranskankielisestä alkutekstistä. Koska en ole mantelien ystävä, käytin niiden tilalla rouhittuja saksanpähkinöitä. Alkuperäisen ohjeen mukaan reseptiin tulee sucre roux eli karkeasti suomennettuna punaista sokeria, joten olen päätellyt, että se on tummaa sokeria – ehkäpä fariinisokeria? No, ruokosokeri ainakin täytti tässä kohden tehtävänsä hyvin.