Kuppikakkuja siellä, kuppikakkuja täällä. Kuppikakut tuntuvat olevan nyt in. En ole pitänyt itseäni kuppikakku-ihmisenä, koska muffinsitkaan eivät kuulu lempileivonnaisiini. Ne ovat hieman kuivakakkumaisia, usein kuivahkoja ja aavistuksen tylsiä. Päätinpä kuitenkin antaa kuppikakuille mahdollisuuden – niissä kun on päällä maukkaan näköinen kuorrute, ja pitäähän sitä muutenkin seurata trendejä!

Lähdin testaamaan suklaa-maapähkinävoikuppikakkuja Raisa Kettusen mainiosta Puputyttö ja vohvelisankari -kirjasta. Mitä tapahtui? Unohdin ennakkoluuloni jo ensimmäisellä puraisulla. Minusta tuli kuppikakkujen ystävä! Kostea pohja, maukas kuorrute, nam nam! Kokeile itse, jos et usko!

Ohje (10-12 kpl):
2,5 dl vehnäjauhoja
1 dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl ruokasoodaa
0,25 tl suolaa
2,5 dl kauramaitoa
0,5 dl rypsiöljyä
1 dl vaaleaa siirappia
1 dl sokeria
1 tl omenaviinietikkaa
1 tl vanilja-aromia

Kuorrute:
100 g vegaanista margariinia huoneenlämpöisenä
60 g maapähkinävoita
1 rkl siirappia
1,5 tl vanilja-aromia
3 dl tomusokeria
2 rkl tavallista (ei siis tummaa) kaakaojauhetta (esim. Pirkka reilun kaupan)
2 rkl kauramaitoa

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Vuoraa muffinssipellin kolot paperivuoilla. Jätä sivuun odottamaan.

Sekoita keskenään kuivat aineet sokeria lukuun ottamatta. Vatkaa maito, öljy, siirappi, sokeri, etikka ja vanilja vaahtoavaksi seokseksi (n. 2 minuuttia). (Seos roiskuu, joten käytä vatkaamiseen korkeareunasta astiaa.) Lisää joukkoon kuivat aineet kahdessa erässä. Sekoita kunnes taikina on tasaista.

Täytä muffinivuoat ¾ täyteen. Paista noin 25-30 minuuttia kunnes kakut ovat keskeltäkin kypsiä. Voit testata kypsyyttä puisella cocktail-tikulla. Jäähdytä kakut ritilällä.

Valmista kuorrute kakkujen jäähtyessä. Vatkaa huoneenlämpöinen margariini notkeaksi. Lisää maapähkinävoi, siirappi ja vanilja. Vatkaa noin kolme minuuttia. Vatkaa sekaan tomusokeri ja kaakaojauhe. Jos seos tuntuu liian jäykältä, lisää sekaan kauramaitoa tilkka kerrallaan, kunnes seos on sopivan notkeaa kuorruttamiseen.

Kuorruta kakut esimerkiksi pursotinta apuna käyttäen. Aseta tarjolle ja nappaa nopeasti kakkunen omallekin lautasellesi ennen kuin ne katoavat parempiin suihin!

Omassa keittiössäni muokkasin ohjetta hieman saatavilla olevien raaka-aineiden perusteella. Valkoisen sokerin sijasta käytin ruokokidesokeria sekä tummaa siirappia. Vanilja-aromin korvasin vaniljasokerilla, jonka sekoitin kuiviin aineisiin. Pohjan maito-öljy-siirappi-seos roiskui korkeasta astiasta huolimatta vatkattaessa niin paljon, että vatkausaika jäi ehkä puoleen minuuttiin. Kakut olivat tästä huolimatta meheviä, kosteita ja erittäin maukkaita!