Ravintola Grotesk tarjoaa viiden ruokalajin yllätysmenua hintaan 62 euroa / hlö. Itse ostin menun puoleen hintaan Offeriumista, josta tarjous on vielä ostettavissa maaliskuun loppuun asti ”kaksi yhden hinnalla” periaatteella. (Tarjouskuponki on myös käytettävä maaliskuun loppuun mennessä.)

Olen käynyt Groteskissa edellisen kerran viime keväänä – tuolloinkin tarjouskupongilla. Neljän ruokalajin maistelumenu kahdelle maksoi tuolloin yhteensä 42 euroa muistikuvani mukaan.

Menut ovat kummallakin kerralla olleet toimivia. Erikoisruokavalioni on huomioitu siten, että pöytään on tuotu kala-/kasvisruokia. Kummallakin käynnillä menuun kuului alkukeitto, joka oli taivaallisen pehmeä ja kermainen. Aaah. Toisena alkuruokana sain edellisen käynnin yhteydessä pienen annoksen maukasta nieriää lisukkeineen. Pääruuaksi tarjoiltiin molemmilla kerroilla kalaa. Viime keväänä lautaselta löytyi miedosti savustettua lohta, jonka kypsyysaste oli täydellinen. Savunmakua kalassa oli juuri sopivasti ja annos vei kielen mennessään.

Tuoreimmalla käynnillä pääruoka ei sen sijaan ollut yhtä onnistunut. Vaalea, paistettu kala oli saanut seurakseen paellaa. Yhdistelmä ei ollut kovinkaan toimiva, ja kala oli hieman ylikypsää sekä liian suolaista makuuni. Paella ei tuonut annokseen mitään lisäarvoa – mieluummin olisin nauttinut kalan esimerkiksi peruna- tai kasvispyreen kanssa. Seuralaisen lautaselta löytyi lihaa, ja hän ylistikin annosta, joka ilmeisesti oli merkittävästi onnistuneempi setti kuin oma pääruokani.

Toisena jälkiruokana sain kummallakin kerralla juustoja sekä hilloa. Toimiva kokonaisuus, joka maistui erityisesti seuraksi tarjotun jälkiruokaviinin kera. Suosittelen kokeilemaan vaaleaa jälkiruokaviiniä, jonka seassa on konjakkia. Maistuu myös ihmisille, jotka eivät ole konjakin suurimpia ystäviä! Noin ylipäätään menun kanssa suositellut viinit olivat toimivia ja maukkaita.

Viime keväänä aterian viimeisteli maistuva omenahässäkkä. Uusimmalla käyntikerralla jälkiruoka sen sijaan oli hienoinen pettymys. Lautaselta löytyi mitään sanomaton, kuivakakun tyyppinen kakkupala. Sen seurana oli tarjolla kahta erilaista moussea sekä yhtä jäätelöä. Mousset ja jäätelö olivat varsin maistuvia, mutta mauton kakkupala pilasi kokonaisuuden. En ymmärtänyt sen funktiota lautasella, sillä se ei sopinut kokonaisuuteen yhtään eikä mielestäni makunsa perusteella muutenkaan ravintolaan, jota suositellaan Michelin-oppaassa.

All in all, Groteskin laatu on hieman epätasainen. Ensimmäisellä käyntikerralla olin tyytyväinen kaikkiin tarjottuihin annoksiin. Toisella kerralla pääruoka sekä jälkiruoka tuottivat pettymyksen. Tarjoilu oli ystävällistä, jos hieman hidasta. Meidät huomioitiin ensimmäisen kerran vasta siinä vaiheessa, kun olimme istuneet pöydässä ilman juomia vartin.

Jäin pohtimaan, miksi Grotesk tarjoaa toistuvasti yllätysmenuaan puoleen hintaan. Citydeal ynnä muut palveluntarjoajathan toimivat sillä periaatteella, että diilin hinnasta puolet menee Citydealin kukkaroon ja loput mainostajalle eli tässä tapauksessa Groteskille. Kun kahden ihmisen, viiden ruokalajin menusta jää ravintolalle käteen 31 euroa ja tästä tilitetään vielä verot, kate ei ole kovinkaan kummoinen. Tarkemmin ottaen sitä ei taida olla ollenkaan. Vaikuttaakin siltä, että ravintolassa on syystä tai toisesta käynyt asiakaskato, ja ruokailemaan yritetään houkutella uusia asiakkaita tarjouksen voimin. Grotesk on epätasaisuudestaan huolimatta hyvä ravintola, joten toivottavasti se on pystyssä vielä ensi vuonna.