Palak paneer on suosittu intialainen ruoka, jossa kotitekoista tuorejuustoa tarjoillaan pinaatin ja riisin kera. Palak paneeria löytyy yleensä lähes kaikkien intialaisten ravintoloiden listalta Suomessakin. Tämä ohje on peräisin Tuija Ruuskan Intialainen kasvisruoka -kurssilta. Olen muokannut ohjetta hieman eli en tehnyt juustoa itse (joka olisi kylläkin kohtuullisen vaivaton valmistaa) vaan käytin tilalla leipäjuustoa.

Ohje:
400g tuoretta pinaattia
3 rkl öljyä
2 tomaattia
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä pilkottuna
1 rkl raastettua inkivääriä
ripaus cayannepippuria tai tuoretta chiliä
2 tl jauhettua juustokuminaa
2 tl jauhettua korianteria
1 tl kurkumaa
1 dl turkkilaista jugurttia tai kermaa
1 dl tuoretta korianteria

250-300g paneer-juustoa tai leipäjuustoa
1-2 tl suolaa
2 rkl sitruunamehua

Suikaloi pinaatti, pilko sipuli. Kuullota sipulia, valkosipulia, inkivääriä ja chiliä tai cayannea muutamia minuutteja kattilassa. Lisää jeera, korianteri ja kurkuma. Lisää hetken päästä tuore pinaatti ja hauduta muutamia minuutteja. Lisää tomaatti ja korianteri ja soseuta seos sauvasekottimella. Sekoita joukkoon jugurtti tai kerma.

Mikäli käytät tuorejuustoa eli paneeria, ruskista juustoa paistinpannulla ja lisää pinaattikastike päälle. Hauduta noin 10 minuuttia miedolla lämmöllä. Lisää lopuksi suola ja sitruunamehu.

Mikäli käytät leipäjuustoa, lisää pilkottu juusto pinaattikastikkeeseen siinä vaiheessa, kun olet jugurtin lisäämisen jälkeen lämmittänyt kastikkeen lähelle kiehumispistettä. Hauduta noin viisi minuuttia ja lisää lopuksi suola ja sitruunamehu.

Tarjoile riisin tai couscouksen kanssa.

Omaan kastikkeeseeni lorahti hieman liikaa sitruunamehua, joten kastike oli makuuni liian sitruunainen tai ainakaan pinaatti ja sitruuna eivät omissa makunystyröissäni tunnu parhaalta mahdolliselta yhdistelmältä. Seuraavalla kerralla jätän sitruunamehun todennäköisesti kokonaan pois.

Tuoreen pinaatin sijasta jouduin käyttämään kastikkeessa pakastepinaattia, sillä tuoretta ei löytynyt lähikaupan hyllyltä. Kastike on luultavasti maistuvampi tuoreesta pinaatista valmistettuna. Olen kokeillut joskus valmistaa kastiketta kaupoista löytyvästä kotijuustosta, mutta se ei kestänyt kuumentamista kovinkaan hyvin. Leipäjuusto soveltuu siis tarkoitukseen paremmin.