Bongasin risoton ohjeen Hesarin Ruoka-torstaista. Muokkailin sitä hieman, mm. riisin sijasta käytin spelttihelmiä, joista saa aikaiseksi terveellisemmän ja ekologisemman vaihtoehdon. Sherryn korvasin portviinillä, jota löytyi Alkosta sopiva 0,5 desin pullo – sherryä myytiin ainoastaan isoissa pulloissa. Löysäksi vatkattu kerma lörähti täysin, kun sekotin sen risoton joukkoon, jolloin ruuan koostumus muuttui aivan liian löysäksi. Sekoitinkin loppujen lopuksi mukaan vain puolet vatkaamastani kermasta eli noin desin, ja risotto oli tästäkin huolimatta todella löysää.

Manteli maistui risotossa mielestäni liian voimakkaasti, vaikka toki kyseessä onkin mantelirisotto. Seuraavalla kerralla voisin kuitenkin kokeilla manteleiden tilalla esimerkiksi pekaanipähkinöitä, joiden maku on hieman miedompi ja omaan makuuni myö miellyttävämpi manteleihin verrattuna.

Risotto sopii parhaiten lisäkkeeksi esimerkiksi vaalealle kalalle – yksistään syötynä se on hieman tylsä, sillä seassa ei ole manteleita lukuun ottamatta sattumia.

Ohje (6 annosta lisäkkeenä):
1 salottisipuli
2 rkl voita
1 rkl öljyä
2 dl spelttihelmiä tai risottoriisiä
1 ps (0,5 g) sahramia
1 dl sherryä (tai portviiniä)
5 dl kasvislientä (kuutioista tai fondista)
1-2 dl kuohukermaa
1 dl raastettua parmesaania
2 rkl sitruunamehua
1 dl kuorittuja manteleita

Paahda manteleita kuivalla pannulla kunnes ne ovat kullanruskeita. Jätä odottamaan.

Kuori ja hienonna salottisipuli. Kuumenna kattilassa tai pannulla voi ja öljy. Kuullota sipulisilppua ja spelttihelmiä noin 5 minuuttia. Sekoita joukkoon sahrami ja sherry. Anna kiehua keskilämmöllä, kunnes sherry on imeytynyt riisiin.

Kuumenna kasvisliemi kiehuvaksi. Lisää kasvislientä risoton joukkoon noin desi kerrallaan. Kun liemi on imeytynyt, lisää jälleen lientä.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi.

Kun spelttihelmet / riisit ovat lähes kypsiä eli ”al dente” (noin 20 minuutin kuluttua siitä, kun sherry on lisätty joukkoon), lisää joukkoon vaahdotettu kerma, parmesaani ja sitruunamehu. Kypsennä vielä pari minuuttia.

Rouhi manteleita hieman ja lisää risoton joukkoon.