Italialainen risotto on ihanaa, ja vielä ihanampaa se on tässä muodossa. Torta di risotto on näyttävä ruoka, johon tulee rutkasti juustoa – onnistuminen on siis taattua  Ohje on peräisin Celia Brooks Brownin Uusi kasviskeittiö -kirjasta.

Vuoassa voi kesäkurpitsan tilalla käyttää myös esimerkiksi paahdettua munakoisoa tai paprikaa. Ruuan voi tehdä paistamista vaille valmiiksi edellisenä päivänä ja säilyttää jääkaapissa ennen uuniin laittamista.

Ohje (4-6 annosta):
1 kesäkurpitsa leikattuna pitkittäin n. ½ cm:n viipaleiksi
5 rkl oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä silputtuna
1 tölkki tomaattimurskaa
½ tl balsamiviinietikkaa
1 tl ruokosokeria
2 kourallista basilikaa revittynä
2 ½ dl risottoriisiä
100 g mozzarellaa 1 cm kuutioina
100 g kermajuustoa ½ cm kuutioina
50 g parmensaanijuustoa raastettuna
4 rkl korppujauhoja
merisuolaa ja rouhittua mustapippuria

Kuumenna (parila)pannu kuumaksi. Voitele kesäkurpitsan viipaleet molemmin puolin 2 rkl:lla oliiviöljyä. Nosta pannulle ja paista molemmin puolin, kunnes viipaleet ruskistuvat ja pehmenevät.

Kuumenna loppu öljy kattilassa, lisää valkosipuli ja paista, kunnes se alkaa tuoksua. Lisää tomaattimurska, etikka, sokeri, suolaa ja pippuria. Kypsennä kohtalaisella lämmöllä 10 minuuttia tai kunnes kastike on saonnut hieman. Sekoita joukkoon basilika.

Kuumenna toisessa kattilassa suolalla maustettua vettä kiehuvaksi ja lisää joukkoon risottoriisi. Keitä pakkauksen ohjeen mukaan lähes kypsäksi, kunnes riisi on al dente. Valuta.

Lisää riisi tomaattikastikkeeseen ja sekoita hyvin. Sekoita joukkoon juustot ja lisää tarpeen mukaan suolaa ja pippuria.

Jauhota öljytty suorakuution muotoinen leipävuoka (450 g) joka puolelta 2 rkl:lla korppujauhoja. Ammenna vuokaan puolet riisiseoksesta ja tasoita. Lado kesäkurpitsat päälle ja lisää lopuksi loput riisiseoksesta. Tasoita ja painele hyvin. Ripottele päälle loput korppujauhot. Tässä vaiheessa voit halutessasi laittaa ruuan jääkaappiin odottamaan seuraavaa päivää.

Paista vuokaa 220 asteessa noin 30-40 minuuttia kunnes pinta on ruskistunut ja kuplii reunoilta. Anna seisoa 10 minuuttia. Irrota torta vuoan reunoista pitkällä ja terävällä veitsellä ja kumoa lautaselle.