Ystäväni Nina vinkkasi minulle tämän reseptin. Nina etsi netistä terveellisten herkkujen ohjeita ja päätyi sivustolle 101cookboks.com, jossa tämä ohje kulkee nimellä Nikki's Healthy Cookie Recipe. Koska makeanhimoni on loputon, halusin itsekin kokeilla tätä terveellisempää vaihtoehtoa. Nina vakuutti minulle, että keksit ovat maukkaita, joten uskaltauduin kokeilemaan niitä kotikeittiössä.

Terveyskeksit kuulostaa sanana melko pelottavalta. Samoin se, että näihin kekseihin ei tule sokeria, vehnäjauhoja, kananmunia, voita eikä maitotuotteita. Makeutensa keksit saavat banaanista ja tummasta suklaasta. Oletko aikeissa siirtyä seuraavaan reseptiin? Älä tee sitä – nämä keksit ovat oikeasti hyviä. Okei, banaanilla ja mantelijauheella ei saa aikaiseksi suklaacookien veroisia tai äidin tekemiä lusikkaleipien kaltaisia yltiöihania keksejä, mutta nämäkin toimivat. Parhaimmillaan keksit ovat juuri uunista tulleena, kun suklaa on vielä sulaa ja lämmintä. 

Ohje:
3 isoa, kypsää banaania
1 teelusikallinen vaniljauutetta
1,2 desiä lämmintä kookosöljyä (vaihtoehtoisesti voit käyttää oliiviöljyä)
4,8 dl kaurahiutaleita
3,2 dl mantelijauhetta
0,5 tl kanelia
0,5 tl hienorakeista merisuolaa
1 teelusikallinen leivinjauhetta
180g tummaa suklaata

Soseuta banaanit. Sekoita joukkoon kookos- tai oliiviöljy sekä vaniljauute. Sekoita toisessa astiassa kuivat aineet keskenään, lisää banaanisoseen joukkoon. Sekoita joukkoon lopuksi rouhittu suklaa. Muotoile taikinasta ruokalusikalla n. kahden teelusikallisen kokoisia palleroita. Paista 175C uunissa n. 12-14 minuuttia kunnes keksit ruskettuvat hieman pinnalta.

Alkuperäiseen ohjeeseen tulee lisäksi 0,8 dl kookoshiutaleita. Koska en itse ole niiden suuri ystävä, jätin ne pois ohjeesta ja laitoin taikinaan niiden sijasta kourallisen rouhittuja saksanpähkinöitä. Kekseihin voisivat sopia myös kuivatut hedelmät, esim. kirsikat.

Omista kekseistäni tuli muutenkin hieman sovellettuja, koska kaupasta kotiuduttuani huomasin, että vaniljasokeri oli lopussa maustehyllystäni. Käytän sitä yleensä leivonnassa vaniljauutteen tilalla. Keksit olivat hyviä siitä huolimatta, kaneli antoi niille kivan säväyksen. Suklaana käytin Pirkan Reilun Kaupan tummaa luomusuklaata, joka ei tosin ole kovinkaan tummaa, kaakaopitoisuus on vain 55%.

Alkuperäinen ohje oli englanninkielinen, ja itselleni jäi hieman epäselväksi, mitä rolled oats on. Päädyin käyttämään omassa versiossani luomukaurahiutaleita. Mittayksikkönä reseptissä oli amerikkalainen cup, joka netistä löytämäni määritelmän mukaan on 2,4 desiä.