Tämän piirakan resepti on löytynyt takavuosina jostakin kirjastosta lainatusta suklaakirjasta, jonka nimeä en valitettavasti tuolloin ole ottanut talteen. Jos pidät suklaan ja appelsiinin yhdistelmästä, suosittelen testaamaan tätä ohjetta. Täytteen koostumus on ihanan tahmea ja tuhdin suklainen, koska se ei mene uuniin missään vaiheessa.

Ohje (kuudelle):
Pohja:
3 dl jauhoja
½ dl sokeria
125g voita
1 pestyn appelsiinin raastettu kuori
1 luomukananmuna

Täyte:
150g tummaa suklaata
2 dl kuohukermaa
4 luomumunankeltuaista
½ dl sokeria
appelsiinin mehu

Lämmitä uuni 200-asteiseksi. Sekoita nopeasti kaikki muut ainekset kananmunaa lukuun ottamatta. Vatkaa muna ja lisää se joukkoon nopeasti niin, että taikinasta tulee pallo. Kääri taikina kelmuun ja laita se jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi.

Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Pistele pohjaa haarukalla ja peitä vuoka foliolla. Paista 20 minuuttia, ota folio pois ja jatka paistamista vielä 10 minuuttia, kunnes pohja saa kevyen kullanruskean värin. Anna jäähtyä.

Pilko suklaa ja sulata se kattilassa yhdessä kerman kanssa. Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi, lisää suklaa-kermaseokseen. Anna seoksen hautua miedolla lämmöllä kunnes täyte alkaa jähmettyä. Lisää joukkoon appelsiinin mehu ja jatka hauduttamista kunnes täyte jähmettyy uudestaan.

Alkuperäistä ohjetta olen muokannut hieman helpommaksi eli taikina on alun perin ollut tarkoitus kaulita ja levittää sen jälkeen vuokaan. Taikina levittyy kuitenkin vuoan pohjalle hyvin ilman kaulitsemistakin, kunhan se on levännyt hetken jääkaapissa.

Täytettä tulisi jähmettää vesihauteessa, mutta totesin että samaan lopputulokseen pääsee helpomminkin, kunhan vaan pitää hellan lämpötilan riittävän matalana ja muistaa sekoittaa seosta usein, ettei se pala pohjaan. Täytteen jähmettämistä voi tarvittaessa jatkaa vielä hauduttamisen jälkeenkin eli jäähtyessään se alkaa jähmettyä. Tällöinkin seosta pitää muistaa käydä sekoittamassa aika ajoin.