Hesarissa julkaistiin 3.3. artikkeli, jossa listattiin eettisiä ja epäeettisiä ruokia. Huomioon oli otettu niin ympäristönäkökulmat kuin eläinten ja ihmisten oikeudet. Lopputulema oli se, että eettisiä ruoka-aineita ovat hanavesi, suomalaiset juurekset, palkoviljat ja viljat sekä kotimaiset, pienikokoiset järvikalat.

Mutta hei, näillä sitä elettiin Suomessa silloinkin, kun globalisaatio ei ollut vielä saanut jalansijaa maailmassa  Vesi tosin tuli kaivosta ja toki ruokapöytään kuului myös liha- ja maitotuotteita, jotka tuotettiin pienemmillä ja toivottavasti myös eettisemmillä tiloilla kuin nykyään. Kukaan ei ollut vielä kuullut ilmastonmuutoksesta, koska me ryhdyimme tuhoamaan maapalloa suuremmassa mittakaavassa vasta myöhemmin.

Kamppailen joka päivä valintojen kanssa ruokakaupassa. Juusto on hyvää, mutta se on lähes yhtä epäekologista kuin naudanliha ja lisäksi lypsykarja ei voi hyvin. Riisi on lisukkeista epäekologisin sen kasvatuksesta aiheutuvien metaanipäästöjen johdosta. Olen kylläkin ryhtynyt korvaamaan riisiä osittain ohrahelmillä ja couscouksella, mutta jotkut aasialaiset ruuat suorastaan vaativat seurakseen basmati-riisiä, samoin italialainen risotto arborio-riisiä. Eikä se risotto maistu miltään ilman parmesania. Ahdistus kasvaa.

Yhden kahvikupin tuottamiseen tarvitaan 140 litraa vettä, ja teetä viljellään huonoissa työoloissa. Nyt ei siis ahdista enää pitkässä kuumassa suihkussa vaan myös kahvi- tai teekuppi kourassa. Suklaata tuotetaan orjatyövoimalla, ja trooppiset hedelmät tuhoavat sademetsiä. Soijakin on pahasta samasta syystä. Muihin ulkomaisiin palkoviljoihin artikkelissa ei oteta kantaa. Onko siis ok syödä valkoisia tai ruskeita papuja, kidneypapuja tai kikherneitä vai tuleeko minun potea huonoa omatuntoa myös niistä?

Suomessa talvisin kasvihuoneissa kasvatetut vihannekset ovat pahasta. Toisaalta esimerkiksi espanjalaiset tomaatit tuotetaan afrikkalaisella orjatyövoimalla ja niiden viljelymenetelmät muun muassa pilaavat maaperää ja pohjavesiä. Bye bye tomaattikastike ja -keitto! Ainakin talveksi.

Mitä huomenna syötäisiin? Ensi viikon eettinen ruokalista koostuu ilmeisesti (lihattomasta) hernekeitosta ja kaurapuurosta sekä niistä pienistä suomalaisista järvikaloista suomalaisten juuresten kera. Jälkkäriksi puolukoita tai karpaloita tai mustikoita, ehkäpä vegaanisella kaura-vaniljakastikkeella? Avot!