Näistä pyöryköistä ei synny hallusinaatioita, mutta ne ovat kyllä huumaavan terveellisiä. Kuorimattomat hampunsiemenet eivät pakkauksessaan näytä järin houkuttelevilta, mutta ne ovat yllättävän maukkaita ainakin alla olevan ohjeen mukaan valmistettuina.

Hampunsiemenet luokitellaan superfoodiksi, sillä ne sisältävät runsaasti proteiineja (8 elimistölle välttämätöntä aminohappoa ja lisäksi 12 muuta aminohappoa) sekä rasvahappoja (omega-3 ja omega-6), jotka siemenissä ovat ihmiselle täydellisessä suhteessa. Niissä on myös muun muassa kuituja sekä E-vitamiinia.

Resepti on peräisin Helsingin työväenopiston Vegaanin juhlapöytä –kurssilta. Alkuperäisen ohjeen mukaan vartaisiin laitetaan vihannesten lisäksi myös hamppupyörykät, mutta omat palleroni eivät pysyneet kasassa vartaisiin laitettaessa, joten luovutin suosiolla ja heitin pyörykät kasvisten sekaan uunivuokaan. Myöskään kasviksia ei ole välttämätöntä laittaa vartaisiin vaan voit laittaa ne paloiteltuna vuokaan pyöryköiden kanssa.

Vartaat voit tarjoilla esimerkiksi mojo verde –kastikkeen ja uunissa valmistettujen lohkoperunoiden kanssa.

Ohje (4-6 annosta):
varrastikkuja
kasviksia vartaisiin, esim.:
kesäkurpitsaa
herkkusieniä
salottisipuleita
paprikaa

Hamppupyörykät:
1 kiinteämaltoinen peruna
2-3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 ruukku hienonnettua persiljaa
4 dl kuorimattomia hampunsiemeniä
0,5 dl tahinikastiketta (korvasin omassa keittiössäni maapähkinävoilla)
0,25 dl öljyä
0,25 dl vettä
2 tl sitruunamehua
2 rkl perunajauhoja
2 tl jauhettua korianteria
1 tl cayannepippuria
1 tl suolaa
öljyä paistamiseen

grillauskastike:
0,5 dl öljyä
1 rkl paahdettua seesamöljyä
1 rkl makeaa soijakastiketta
1 tl ruokosokeria
1 tl ketsuppia
ripaus merisuolaa

Valmista ensin pyörykät. Raasta kuorittu peruna raastimen hienoimmalla terällä. Lisää kaikki aineet kulhoon ja sekoita taikinaksi käsin tai sauvasekoittimella. Muotoile taikinasta pyöryköitä ja paista pannulla öljyssä kypsäksi keskilämmöllä.

Liota varrastikkuja hetki vedessä. Lohko vihannekset sopivan kokoisiksi paloiksi ja pujota ne varrastikkuihin. Valele vartaat grillauskastikkeella. Grillaa vartaita sekä hamppupyöryköitä grillissä tai uunissa grillivastuksen alla 175:ssä asteessa. Käännä ja valele vartaita välillä. Vartaat ovat valmiita, kun ne ovat saaneen kauniin värin pintaansa eli ruskistuneet hieman.