Suomen olosuhteissa tomaattipastaa on vaikeaa saada onnistumaan, sillä tomaatit eivät ole makeita ja auringon kypsyttämiä kuten Italiassa. Tämä resepti kuitenkin onnistuu tekemään tomaattikastikkeesta pehmeän, ja jos nyt ei yhtä makean kuin Italiassa, niin ainakin vähän sinne päin. Joka tapauksessa tämä on parasta tomaattipastaa, mitä olen kotioloissa onnistunut tekemään. Kastike maistui ilmeisesti myös lounasvierailleni, jotka toivoivat reseptiä blogiin. Tässäpä tämä, yleisön pyynnöstä  Ja anjovista pelkääville voin todeta, että anjovis ei juurikaan maistu kastikkeesta läpi, mutta antaa sille kuitenkin sopivaa särmää samoin kuin paahdettu valkosipuli ja parmesaani.

Resepti on peräisin Hanna Jensenin ruokablogista – kiitokset siis Hannalle mainiosta reseptistä!

Ohje (neljälle):
2 rkl oliiviöljyä
50 g voita
2 valkosipulinkynttä murskattuna
10 anjovisfileetä
2 rkl tuoretta rosmariinia hienonnettuna
800 g kaltattuja tomaatteja tai purkkitomaattia
1,5 dl kermaa
120 g parmesaanijuustoa raastettuna
150 g pennejä

vastaraastettua mustapippuria
ripaus sormisuolaa

Jos kalttaat tomaatit kiehuvassa vedessä, tee se ensin. Sulata sitten öljy ja voi kasarissa tai isolla paistinpannulla. Heitä sekaan valkosipuli, kunnes se on kullanruskeaa. Lisää rosmariini ja anjovikset ja "soseuta" anjovikset öljyyn (ne lähes sulavat siihen). Tähän menee vain pari sekuntia; anjovisten ei tarvitse kiehua.

Lisää tomaatit ja sekoittele, jotta ne hajoavat. Nosta kastike kiehumispisteeseen ja alenna sitten lämpötilaa. Anna seoksen muhia 35-45 minuuttia, välillä hämmentäen, kunnes neste on haihtunut ja tomaateista on tullut paksu kastike.

Lisää sitten kastikkeeseen kerma ja nosta taas kastike kiehumispisteeseen sekoittaen samalla. Laita samalla pennet kiehumaan. Lisää parmesaanijuusto kastikkeeseen. Kastike on valmis, kun juusto on sekoittunut.

Tarjoile pennemakaronien kera.

Oman kastikkeeni nautin tällä kertaa sienitäytteisten ravioleiden kera, mutta kastike maistuu ihanalta myös pennepastan kanssa. Aineksista jätin rosmariinin pois, koska en viitsinyt ostaa kokonaista ruukkua ohjeeseen tarvittavien parin ruokalusikallisen vuoksi. Lisäksi kevensin kastiketta jättämällä voin pois kokonaan ja kuullottamalla valkosipulit pelkässä oliiviöljyssä. Parmesaani ja kerma tuonevat ihan riittävästi rasvaa tähän ruokaan