Kaikkialla kouhkataan raakaravinnosta, joten päätinpä minäkin sitten kokeilla, miltä kypsentämätön ja prosessoimaton ruoka maistuu. Testiin joutui Keittiökameleontin blogista löytynyt omenapähkinätorttu, joka onkin varsin maukasta eikä jää ollenkaan kakkoseksi perinteisille omenapiirakoille.

Ohje:
Päällinen:
1 1/2 suurta ulkolaista tai 4 kotimaista makeaa omenaa
sitruunamehua
vaahterasiirappia
vaniljaa
kanelia

Lisää edellä mainitut ainekset kuutioitujen omenoiden joukkoon ja jätä maustumaan (lisää mausteita joukkoon maun mukaan. Sitruunamehu estää omenoita tummumasta.)

Pohja:
1 kp parapähkinöitä
1 kp pekaanipähkinöitä
n. 175 g kokonaisisa kuivattuja taateleita (kivet poistettu)
1/2 tl suolaa
1/4 kp vaahterasiirappia
1/4 kp (höyryttämättömiä) kaurahiutaleita
1/2 tl kardemummaa

Sekoita pähinät ja taatelit monitoimikoneen leikkuriterällä, kunnes ne muodostavat murumaiseen seoksen. Lisää loput ainekset ja jatka sekoitamista, kunnes saat koossa pysyvän taikinan. Jos seos tuntuu liian kuivalta, lisää siihen hiukan omenamehua.

Omenamarsipaani:
100 g kuorittuja manteleita
1 makeaa omena kuorittuna
agavesiirappia
ripaus kanelia

Jauha mantelit tehosekoittimessa jauheeksi. Lisää paloiteltu omena ja jatka sekoittamista, kunnes saat tasaisen massan. Lisää kanelia ja tarvittaessa hiukan makeutusta.

Painele pohjataikina irtopohjavuoan (halk. 20 cm) pohjalle ja reunoille. Levitä  päälle omenamarsipaani. Asettele päällimmäiseksi maustuneet omenakuutiot. Laita piiras jääkaappiin n. 1/2 tunniksi, jotta pohja jähmettyy hiukan ja maut tasoittuvat. Nauti sellaisenaan tai cashew-kerman kanssa.

Alkuperäisessä ohjeessa on käytetty mittana "kp", joka oletin olevan "kuppi". Oman taikinani tein sen mukaan, että yksi kuppi on n. 1,5- 2 dl.

Huijasin hiukan aineksissa eli vaahtera- ja agavesiirapin tilalla käytin kaapista löytynyttä tavallista tummaa siirappia, joka siis ei periaatteessa kuulu raakaravintoon, koska se on teollisesti prosessoitua (tai näin olen ainakin ymmärtänyt). Käyttämäni kaurahiutaleetkin olivat ihan tavallisia. Huijasin myös tarjoilussa eli söin piirakan kauravaniljakastikkeen kanssa (joka siis ei ole raakaravintoa).  

Lisäksi mokasin hieman ohjeessa eli tein torttua puolikkaan annoksen, mutta laitoin siihen epähuomiossa marsipaania kokonaisen annoksen verran, vaikka siis 50 g manteleita ja puolikas omena olisi riittänyt. Tämä ei haitannut lopputulosta muuten kuin tuomalla torttuun rutkasti lisää kaloreita.

Raakaravinto on eittämättä terveellisempää kuin valkoinen sokeri ja jauhot, mutta esimerkiksi tämän tortun sisältämät kalorit ovat järjettömät. Esim. pekaanipähkinöissä on kaloreita 690 kcal / 100g eli reippaasti enemmän kuin vaikkapa suklaassa! Piirakkaa ei siis parane ahmia montaa palaa – ainakaan jos tarkoituksena on päästä ensi kes äksi bikinikuntoon