Tämä ohje löytyi Hesarin Ruoka-torstaista viime viikolla. En yleisesti ottaen pidä uunilohesta tai lohesta ylipäätään lukuun ottamatta savustettua lohta, mutta päätin kokeilla, josko itämaiset mausteet peittäisivät lohen makua riittävästi. Lopputulos oli onnistunut ja aion tehdä tätä uudestaankin.

Ohje (2 annosta):
400g merilohta
1 luomusitruuna
2 luomulimettiä
1 dl soijakastiketta
½ dl miriniä (japanilainen riisiviini, jota myydään ruokakaupoissa)
2 cm pala tuoretta inkivääriä
2 valkosipulinkynttä
kevätsipulia
1 punainen chili
1 sitruunaruoho
tuoretta korianteria

Raasta sitruunan ja limen kuoret. Sekoita keskenään soija, mirin sekä sitrusten kuoret. Kaada marinadi isoon minigrip-pussiin ja nosta lohifile varovasti sekaan. Sulje pussi huolellisesti ja laita kala marinoitumaan jääkaappiin tunniksi.

Vuoraa uunivuoka foliolla. Nosta kala marinadista ja kuivaa ylimääräinen maridani painelemalla kalaa talouspaperilla. Paloittele kala, ja nosta kalapalat uunivuokaan folion päälle.

Nuiji sitruunaruoho kevyesti ja pilko viiden sentin paloiksi. Ripottele kalan päälle hienonnettua inkivääriä, chiliä, valkosipulia, pieneksi pilkottua kevätsipulia ja sitruunaruoho. Sulje folio tiiviiksi nyssäkäksi.

Kypsennä lohta 180-asteisessa uunissa n. 20-30 minuuttia, kunnes kala on kypsä. Poista sitruunaruoho. Koristele tuoreella korianterilla. Lisää päälle halutessasi limen mehua. Tarjoile esimerkiksi naan-leivän, wokattujen vihannesten ja jugurtin kera.

Muokkasin ohjetta reilulla kädellä (yllä on siis alkuperäinen ohje) osittain siksi, että kaikkia raaka-aineita ei ollut saatavilla ja osittain sen vuoksi, että osa ainesosista unohtui pois kalasta valmistusvaiheessa hatarapäisen kokien heiluessa keittiössä. Lohen nahan poistin marinoimisen jälkeen ennen kuin ryhdyin pilkkomaan kalaa ja voitelin folion siltä varalta, että kala päättäisi jämähtää siihen kiinni.

Kevätsipulin korvasin tavallisella sipulilla, mutta se oli kalan päällä melko kitkerää. Tilalle sopii paremmin joku makea sipulilajike. Sitruunaruohon ja korianterin jätin pois, samoin mirinin, jonka kyllä bongasin ruokakaupan hyllyltä, mutta jota myytiin sen verran isossa ja kalliissa pakkauksessa, etten halunnut panostaa siihen tämän yksittäisen ruuan kohdalla. Valkosipulit unohdin autuaasti pois kalan päältä. Resepti oli silti varsin toimiva, vaikkakin todennäköisesti hieman eri makuinen kuin alkuperäisen reseptin mukaan toteutettuna.

Oli muuten jännittävää huomata, että esimerkiksi Stockan Herkusta ei löydy vapaana kasvanutta merilohta. Kun kyselin merilohta myyjältä, hän myi minulle norjalaista lohifilettä, joka käsitykseni mukaan kasvaa kasvatusaltaissa. Olisi kiva tietää, että mistä nykypäivänä saa Itämeressä vapaana kasvanutta lohta. Ilmeisesti lähinnä kauppahallista ja -torilta? En ole kovinkaan innostunut kasvatetusta kalasta eettisistä syistä, ja myös kasvatetulle kalalle syötetty ruoka epäilyttää. Rehu kun sisältää käsitykseni mukaan muun muassa antibiootteja.