Tässä reseptissä on aivan ihana ajatus taustalla: voit antaa reseptin kuivat ainesosat lahjaksi ystävälle kauniissa lasipurkissa mukaan printantulla reseptillä varustettuna, ja ystävä pääsee leipomaan ”blondeja” eli keksimäisiä pikkuleivonnaisia lisäämällä sekaan vain margariinin, vaniljan sekä kananmunat. Toimii hyvin esim. joulu- tai tuparilahjana – itse tehty tuominen on aina kaupasta ostettua mukavampi! Resepti on peräisin täältä.

Alkuperäisessä reseptissä on käytetty ”Heath chipsejä”, jotka ovat ilmeisesti jenkkilässä myytäviä, leivontaan tarkoitettuja toffeepalasia. Suomesta ei vastaavia saa, joten käytin omassa keittiössäni toffeen sijasta rouhittua valkosuklaata. Toimi. Tumma sokeri tuo leivonnaiseen joka tapauksessa toffeemaista makua. (Alkuperäisessä reseptissä on käytetty ”packed brown sugar”, joka kuvan perusteella näytti ruokosokerilta, joskin hienorakeisemmalta.) En tiedä miten Omar-karkit käyttäytyvät uunissa, mutta nekin voisivat olla kokeilemisen arvoinen vaihtoehto tähän reseptiin valkosuklaan sijasta.

Mikäli annat blondit lahjaksi, kokoa lasipurkki siten, että et sekoita kuivia aineksia keskenään ennen kuin laitat ne purkkiin (niistä tulee kauniita kerroksia, kun ne kasaa päällekkäin) – lukuun ottamatta suolaa sekä leivinjauhetta, jotka tulee sekoittaa vehnäjauhojen joukkoon ennen purkkiin laittamista.

Ohje (16 palasta):
2,4 dl tummaa ruokosokeria
1,2 dl tummaa suklaata rouhittuna
2,4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
1,8 dl pekaani- tai saksanpähkinöitä
1,2 dl valkosuklaata tai toffeeta rouhittuna
0,6 dl sulatettua voita tai margariinia
2 kevyesti vatkattua luomukananmunaa
1 tl vaniljaa (tai vaniljasokeria)

Vuoraa n. 20X25 cm –kokoinen vuoka leivinpaperilla. Yhdistä kulhossa sulatettu voi, kananmunat ja vanilja. Sekoita suola sekä leivinjauhe vehnäjauhojen joukkoon. Lisää voi-kananmuna seokseen kaikki kuivat aineet ja sekoita tasaiseksi. Levitä taikina vuokaan ja paista 175-asteisessa uunissa 25-30 minuuttia, kunnes blondit ovat hieman ruskistuneet pinnalta ja leivonnainen irtoaa reunoilta leivinpaperista. Jäähdytä ja paloittele sopiviksi suupaloiksi.