Ihana ranskalainen tori on taas rantautunut Lasipalatsinaukiolle. Kojuissa on myynnissä muun muassa juustoja, kuivattuja hedelmiä, lettuja, makkaraa ja leivonnaisia sekä leipiä. Tunnelma on aidon ranskalainen – myyjät puhuvat huonosti englantia ja monet asiakkaista asioivatkin kojuilla ranskaksi.

Itse olen vieraillut leivonnaiskojulla jo pariin otteeseen. Makeat herkut ovat lähes samaa tasoa kuin Ranskassa eli niissä on todennäköisesti käytetty ranskalaisia jauhoja ja muita paikallisia raaka-aineita. Suomalaisista ei nimittäin saa aikaiseksi oikeanlaista makua leivonnaisiin. Sama pätee toisin päin – yritin kerran Italiassa tehdä suomalaisia lettuja paikallisista vehnäjauhoista, mutta niistä ei tullut lähellekään oikean makuisia, vaikka kaikki raaka-aineet periaatteessa olivat samoja.

Tori on avoinna vielä koko ensi viikon sunnuntaihin asti, muistaakseni klo 12-19. Aitoon ranskalaiseen tyyliin myös aukioloajat ovat hieman viitteelliset – ainakin perjantaina ja lauantaina tori oli avoinna vielä kahdeksaltakin ja asiakkaita riitti, vaikka yhdessä kojussa oli selkeästi ilmoitettu sulkemisajaksi klo 19.

Tänään mukaani tarttui tämä ihana päärynä-tartaletti. Nams! Hae herkkuja torilta vielä, kun ehdit!