Jee! Runeberginpäivä on täällä taas. Siis ihan kohta. ”Runkut” ovat yksi lempileivonnaisistani, ja oma lempparini leipomotuotteista on ehdottomasti Ehon tortut. Runskeja voi kuitenkin valmistaa myös kotioloissa suhteellisen kivuttomasti. Lopputulos ei ehkä ole yhtä kaunis kuin ammattileipomolla, mutta maku on sitäkin autenttisempi.

Resepti on peräisin tuoreimmasta Olivia-lehdestä. Kaupoista ei löytynyt karvasmantelia, joten omistani jätin mausteen kokonaan pois. Lopputulosta se ei haitannut. Mikäli kaapistasi ei löydy punssia ja suuntaat Alkoon, tumma rommi sopii leivonnaiseen yhtä hyvin, ja Alkon myyjältä kuulemani huhun mukaan sitä käyttävät myös leipomot. Punssia myydään vain isoissa pulloissa, rommia sen sijaan saa myös puolen desin pullossa, joten jos et tykkää punssisnapseista etkä halua ostaa pulloa kaappiisi pölyttymään, vaihda se suosiolla rommiin.

Ohje (8 leivosta):
180 g huoneenlämpöistä voita tai margariinia
2 dl sokeria
2 luomukananmunaa
1 tl karvasmanteliaromia
2 dl manteleita
10 paksua piparkakkua
1 dl korppujauhoja
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Vuokien voitelu:
1-2 rkl margariinia

Kostutusliemi:
1 ½ dl vettä
½ dl punssia tai tummaa rommia
3 rkl sokeria

Kuorrutus:
8 rkl vadelmamarmeladia tai -hilloa
1 dl tomusokeria
2 tl sitruunamehua tai vettä

Kuumenna uuni 180-asteiseksi. Jauha mantelit ja piparkakut monitoimikoneen terällä tai veitsellä rouhimalla. Sekoita joukkoon korppu- ja vehnäjauhot sekä leivinjauhe.

Vatkaa margariini ja sokeri. Lisää munat yksitellen ja vatkaa hyvin. Mausta karvasmanteliaromilla.

Lisää kuivat aineet vaahtoon ja sekoita mahdollisimman nopeasti tasaiseksi.

Voitele kahdeksan muottia (esim. paperisia muffinivuokia) ja asettele ne uunipellille.

Nostele taikinaa vuokiin niin, että niihin jää kolmasosa tyhjää. Tasoita. Kypsennä uunissa noin 35 minuuttia.

Anna torttujen jäähtyä mielellään seuraavaan päivään. Sekoita kostutusliemi. Valuta lientä leivosten päälle reilusti. (Lämmin liemi kosteuttaa tortut tasaisemmin.)

Nostele torttujen päälle lusikalla marmeladia. Sekoita tomusokeri ja sitruunamehu. Valuta tahna hillosilmän ympärille.