Tämä ohje löytyi Italy Sea to Sky -kirjasta, jonka onnekseni olen kaivanut pois pölyttymästä kirjahyllyn uumenista. Paahdetut paprikat ovat ihania, joten päätin kokeilla tätä reseptiä, joka on täynnä ihania italialaisia makuja.

Testaus kannatti, koska lopputulos oli loistava. Salaatti sopii hyvin lounassalaatiksi tai esimerkiksi piknikille – vappuhan lähestyy kovaa vauhtia! Kerätessäni salaatin aineksia ostoskoriin, huomasin vihanneshyllyllä munakoison, joka loikkasi mukaan koriini. Se ei kuulunut alkuperäiseen ohjeeseen, mutta sopii muiden ainesten joukkoon loistavasti. Salaattiin sopisi luultavasti hyvin myös uunissa paahdetut kirsikkatomaatit. Sardellit sen sijaan eivät salaatissa juuri maistuneet, joten ne voi hyvin jättää pois ohjeesta.

Alkuperäisessä ohjeessa käytetään tuoreita artisokkia, jotka kypsennetään mausteiden kanssa pannulla. Vaihtoehtoisesti voit tehdä kuten minä, ja käyttää valmiiksi marinoituja artisokkia, joita myydään lasipurkeissa öljyyn säilöttynä. Tällöin voit jättää kypsennysvaiheen väliin ja lisätä artisokat salaattiin suoraan purkista valmistuksen loppuvaiheessa.

Ohje (3-4 annosta):
6 artisokkaa
1 halkaistu sitruuna
muutama tuore timjamin oksa
4 valkosipulinkynttä hienonnettuna
3 rkl oliiviöljyä
4 dl vettä
2 punaista paprikaa
1 keltainen paprika
55 g saksanpähkinöitä
250 g pecorino-juustoa pieniä kuutioina
4 sardellia
1 rkl kapriksia
(2 rkl mustia oliiveita)
(1 munakoiso ja 1 valkosipulinkynsi)
kourallinen tuoretta lehtipersiljaa hienonnettuna
2 rkl oliiviöljyä
merisuolaa ja mustapippuria
pecorino-juustoa koristeluun

Jos käytät tuoreita artisokkia, kuori artisokat ja leikkaa ne neljään osaan. Purista artisokkien päälle puolikkaan sitruunan mehu, jotta ne eivät tummu.

Laita korkeareunaiselle pannulle artisokat, timjami, valkosipulit ja puolikkaan sitruunan mehu. Peitä artisokat vedellä ja oliiviöljyllä ja anna niiden kiehua hiljalleen noin 15 minuuttia. Valuta artisokat.

Puolita paprikat ja paahda paprikoita kuumassa uunissa grillivastusten alla, kunnes niiden kuori tummuu ja halkeilee. Laita paprikat muovipussiin jäähtymään – kuori irtoaa näin helpommin. Kuori jäähtyneet paprikat ja leikkaa ne suikaleiksi sekä poista siemenet.

Jos laitat salaattiin munakoisoa kuten minä, viipaloi munakoiso noin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Voitele viipaleet ohuelti oliiviöljyllä, ripottele päälle merisuolaa, mustapippuria sekä yksi hienonnettu valkosipulinkynsi. Paahda munakoisoja 200-asteisessa uunissa, kunnes ne ovat kypsiä eli pehmeitä ja ruskettuneita. Leikkaa jäähtyneet munakoisoviipaleet suupalan kokoisiksi paloiksi.

Sekoita kaikki salaatin ainekset keskenään ja ripottele päälle suolaa, pippuria sekä oliiviöljyä. Mikäli käytit valmiiksi marinoituja artisokkia, lisää halutessasi salaatin joukkoon yksi hienonnettu valkosipulinkynsi antamaan makua. Koristele salaatti pecorino-juustosta höylätyillä lastuilla.

P.S. Alkuperäinen ohje on englanninkielinen, joten toivon, että käännökseni on säästynyt pahimmilta käännöskukkasilta