Tämä resepti löytyi 10/2010 Olivia-lehdestä. Alkuperäiseen ohjeeseen tuli 400g kikherneitä ja 400g kidneypapuja. Omassa versiossani korvasin kikherneet tofulla. Lopputuloksen jälkeen voisin todeta, että kannattaa pitäytyä alkuperäisessä ohjeessa. Vaikka pata muhikin tunnin ajan, tofu ei marinoitunut riittävästi vaan maistui ”siltä itseltään” ilman mausteita. Me no like it. Muutoin ruoka oli oikeinkin maittava. Erityisesti tykkäsin kypsäksi hautuneesta bataatista.

Chili sin carne

400g kidneypapuja tai ruskeita papuja
1 paketti tofua
2 sipulia
4-6 valkosipulinkynttä
1 bataatti
1 porkkana
2-3 punaista chiliä
1/2tl neilikoita
½ tl raastettua muskottipähkinää
2 tl paprikajauhetta
1 tl juustokuminaa
1 tl korianterin siemeniä
1 tl maustepippuria
1 tl kanelia
½ tl cayannepippuria
4 rkl öljyä
2 rkl tomaattipyreetä
2 rkl siirappia
2 dl vettä
1 tlk tomaattimurskaa
2 rkl puna- tai balsamiviinietikkaa
1 tl hienoa merisuolaa

Tarjoiluun maustamatonta jugurttia ja täysjyväcouscousta tai ohraa.

1. Huuhtele pavut lävikössä, pilko tofu.
2. Hienonna sipulit, valkosipulit, pilko bataatti ja porkkana papujen kokoisiksi paloiksi. Pienennä chilit, poista halutessasi siemenet. Jauha mausteet huhmaressa.
3. Kuumenna öljy pannussa, lisää sipulit ja valkosipulit, juurekset, chilit ja tomaattipyree. Kuullota 3-4 min.
4. Lisää mausteet ja siirappi, kuullota n. 4 minuuttia. Lisää loppuvaiheessa paprikajauhe.
5. Lisää vesi, tomaattimurska ja pavut sekä suola ja viinietikka. Hauduta hiljalleen noin tunti. Tarjoile couscouksen tai ohran ja maustamattoman jugurtin kera.

Maustehyllystäni ei löytynyt kaikkia reseptissä mainittuja mausteita, mutta se ei makua haitannut. Esimerkiksi neilikat korvasin piparkakkumausteella. Chili sin carne tarjoillaan perinteisesti riisin kanssa, mutta valitsin itse lisukkeeksi ympäristöystävällisemmän täysjyväcouscouksen. Myös suomalainen ohra on hyvä vaihtoehto riisin sijasta. Riisin viljelyssä vapautuu metaania 16% ihmisen tuottamista metaanipäästöistä ja riisin ilmastovaikutukset ovat 40-kertaiset esimerkiksi perunaan verrattuna. (Lähteet: http://www.orastynkkynen.fi/?page_id=307 ja http://www.ilmasto.org/puheenvuorot/vuoden_2006_puheenvuorot/heinakuu_2006.html)