Tämä viikonloppu vierähtää Italia-teeman merkeissä. Valmistimme lauantai-iltana kaverin kanssa kolmen ruokalajin illallisen, jonka ohjeet ovat peräisin Ursula Ferrignon Italy Sea to Sky -kirjasta.

Kyseinen keittokirja on jostakin syystä jäänyt pölyttymään kirjahyllyni uumeniin, vaikka se sisältää runsaasti ihania italialaisia ruokaohjeita alkupaloista ja pääruuista jälkiruokiin. Vahinko täytyy heti korjata!


Tässä tortussa maistuu suklaan lisäksi brandyssa marinoidut luumut.

Ohje (8 annosta):
200 g kuivattuja kivettömiä luumuja puolitettuna
4 rkl brandya
200g suklaata pieninä palasina
25 g kaakaojauhetta
175 g tummaa muscovado-sokeria
4 luomumunan valkuaista
75 g vehnäjauhoja

Espresso-siirappi:
1 tl hienoa espressojauhetta
25 g sokeria
1 rkl sitruunamehua

Kaada brandy luumujen päälle ja anna sen imeytyä luumuihin parin tunnin ajan tai kunnes neste on kokonaan imeytynyt.

Laita uuni kuumenemaan 190 asteeseen. Laita suklaa, kaakaojauhe, 150 g muscovado-sokeria ja 1,5 dl kiehuvaa vettä kulhoon ja sekoita, kunnes seos on tasainen ja suklaa on sulanut.

Vaahdota kananmunanvalkuaiset. Lisää vaiheittain joukkoon loput muscovado-sokerista. Lisää joukkoon jauhot sihvilän läpi ja sekoita, kunnes jauhot ovat lähes sekoittuneet seokseen.

Sekoita noin neljännes munavaahdosta suklaaseoksen joukkoon ja sekoita, kunnes seos on tasaista. Lisää suklaaseos lopun munavaahdon joukkoon ja sekoita varovasti. Kaada taikina voideltuun, halkaisijaltaan n. 20 cm irtopohjavuokaan.

Levitä luumut taikinan päälle ja paista noin 30-35 minuuttia kunnes torttu on kypsää ja taikina on kohonnut luumujen ympärille.

Kakun ollessa uunissa, valmista siirappi. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja lisää joukkoon 1,5 dl kylmää vettä. Lämmitä miedolla lämmöllä, kunnes sokeri on sulanut. Keitä seosta tämän jälkeen n. 3-5 minuuttia, kunnes se muuttuu siirappimaiseksi. Kaada siirappi valmiin tortun päälle.

Ohjeessa ei ole tarkemmin määritelty, mitä suklaata taikinaan tulisi käyttää. Itse käytin torttuun 55 prosenttista tummaa suklaata. Maitosuklaan kanssa tortusta tulee hieman makeampi ja miedomman makuinen.

Espresso-siirappi ei juuri maistu tortun päällä, joten sen voi tarvittaessa jättää kokonaan pois ja tarjota tortun kermavaahdon kanssa.