Chez Mary osallistui viimeisimpään Ravintolapäivään omalla ravintolalla! Besto Pesto –niminen pop up -ravintola tarjosi italialaisia herkkuja ennakkoilmoittautuneille ruokailijoille ravintoloitsijan kotona. Menuun kuului pesto-vuohenjuustobruschettaa, torta di risottoa sekä tietysti tiramisua.


Pesto-vuohenjuustobruschettat

Ilta onnistui hyvin, ja ruokailijatkin olivat ilmeisesti tyytyväisiä ruokiin – tai ainakin lautaset tyhjenivät kaikkien ruokalajien kohdalla, enkä ole ainakaan vielä löytänyt ruuantähteitä kukkapurkeista  Matalaan majaani ja pienen pöydän ympärille istuutui kaksi erillistä seuruetta nauttimaan ruuasta ja Ravintolapäivästä. Tulijoita olisi ollut enemmänkin, mutta valitettavasti jouduin myymään eioota, sillä pikkuinen ravintolani täyttyi hyvissä ajoin.

Besto Pesto noteerattiin myös mediassa: Tuima verkkolehti julkaisi jutun ravintolasta 16.11.2011, Hesarin Nyt-liite listasi Besto Peston Ravintolapäivän tärppeihin, ja sunnuntaina sain vielä puhelun Hesarin toimittajalta, joka kyseli mielipiteitäni viranomaisten alkoholivouhotuksesta sekä Besto Peston alkoholipolitiikasta.


Torta di Risotto

Toisin kuin poliisi väittää, määrärahojen tai resurssien puutetta poliisilaitoksella ei tunnu olevan. Helsingin poliisi ratsasi Ravintolapäivänä lähes 50 pop up -ravintolaa sekä jakoi huomautuksia alkoholia tarjoilleille ravintoloille. Jos tähän riittää aikaa, nähdäkseni mitään resurssipulaa ei ole. On vain väärin kohdennettuja resursseja, jos aika ja työvoima loppuvat kesken ja oikeita rikoksia ei saada ratkottua tai ennaltaehkäistyä. Valvirakin voisi keskittyä tarkastamaan lääkärien ja hoitajien lupia sen sijaan, että virastossa pohditaan neljä kertaa vuodessa pidettävän Ravintolapäivän alkoholitarjoilua.

Viini ja muut ruokajuomat kuuluvat olennaisena osana hyvään ravintola- ja ruokakulttuuriin. Kuuluuko se kenellekään, jos kotiini tulee Ravintolapäivän puitteissa kuusi ruokailijaa, jotka tuovat mukanaan omat ruokajuomat – olivat ne sitten alkoholittomia tai alkoholillisia? Ymmärrän, että päivä tarjoaa mahdollisuuden laittomaan viinanmyyntiin ja sitä kautta myös reiluihin verovapaisiin tuottoihin, mutta käsittääkseni kukaan tähänastisista osallistujista ei ole perustanut ravintolaa siinä toivossa, että tekisi yhden päivän aikana pikavoittoja viinan myymisellä.


Tiramisu

Ravintolapäivän kokit ovat intohimoisia ruuanlaittajia, joille tarjoutuu muutaman kerran vuodessa mahdollisuus näyttää taitonsa muillekin ja edistää ruokakulttuuria Suomessa. Viini tai muu alkoholi näyttelee tapahtumassa hyvin pientä sivuosaa. Myöskään kävijät eivät tule pop up –ravintoloihin siinä toivossa, että voisivat vetää päänsä täyteen. Esimerkiksi Le Garage  -ravintolan Juha Tamminen kertoi Hesarissa, että elokuisessa Ravintolapäivässä harva ruokailija otti edes toista lasillista.

Hei virkamiehet, miksi emme saisi Suomessa neljä kertaa vuodessa nauttia hyvästä ruuasta ja juomasta ilman, että te kouhotatte hygieniapassista, luvista ja alkoholitarjoilusta? Suomalaisten alkoholiongelmaa ei ratkaista sillä, että poliisi tekee ratsioita Ravintolapäivänä. Syyt ovat jossain ihan muualla.

Kaiken paatoksen jälkeen totean vielä loppuun, että seuraava Ravintolapäivä pidetään 4.2., ja uusi konsepti on jo suunnitteilla! Toivottavasti pääsen toteuttamaan sen helmikuussa tai viimeistään ensi kesänä