Teen viikonloppuisin aina aamupalaksi smoothieta, jota ilman päivä ei lähde käyntiin. Suosikkimakuni on mango, vähiten pidän mustikasta. Toisaalta mustikka on julistettu suomalaiseksi superfoodiksi, joka sisältää runsaasti vitamiineja, flavonoideja ja muuta jännää. Ehkä mustikoilla saa pidettyä syysflunssan loitolla?

Soijasmoothie (3 isoa lasillista)
200 g pakastevadelmia/mustikoita/mansikoita/2 purkkia vauvojen mangososetta
1 kypsä banaani
1 purkki maustamatonta soijajugurttia (Alpro)

Mikäli käytät pakastemarjoja, sulata marjat kohmeisiksi. Lisää jugurtti ja paloiteltu banaani, soseuta sauvasekottimella. Lisää joukkoon halutessasi goji-marjoja ja/tai mysliä ja nauti!

Ohjeeseen tulee siis vaihtoehtoisesti vadelmia tai mustikoita tai mansikoita tai mangososetta. Toki tuoreitakin marjoja/hedelmiä voi käyttää, mutta niitä on Suomessa tarjolla kovin vähän aikaa vuodesta. Hedelmiä ja marjoja voi toki myös sotkea keskenään – kokeile vaikkapa kuningatar-smoothieta vadelmien, mustikoiden ja mansikoiden kera! Kesällä tämä herkku toimii hyvin, kun käytät valmistamiseen jäisiä marjoja ja nautit juoman kohmeisena. Joukkoon voi lisätä myös ennen soseuttamista kourallisen pähkinöitä, leseitä tai jotain muuta terveellistä.


Mustikkasmoothie

Mangosmoothie, jonka yleensä valmistan valmissoseesta, sai taannoisella brunssilla kehuja vierailta, jotka eivät maun perusteella arvanneet, että juoman makeuttajana toimivat pelkät hedelmät.

Aiemmin käytin soijajugurtin tilalla maustamatonta luomujugurttia. Kun tutkimus karjankasvatuksen ympäristövaikutuksista julkaistiin, olen pyrkinyt käyttämään mahdollisimman vähän maitotuotteita, koska erityisesti juusto on yhtä epäekologinen kuin naudanliha. Nykytiedon valossa lihantuotanto aiheuttaa yli puolet maailman kasvihuonepäästöistä. Omaa hiilijalanjälkeä on siis helppoa pienentää suosimalla kasvisruokaa.