Bongasin Ravintola Helmeen (Eerikinkatu 14, Helsinki) ohittamattoman tarjouksen Citydealissä: Kolmen ruokalajin illallinen kahdelle yht. 45 euroa. Sain vihdoin aikaiseksi varata pöydän ravintolasta ja pääsin testaamaan onko paikka nimensä veroinen. Ja olihan se.


(Kuva: ravintolahelmi.fi)

Alkuun nautimme miedosti savustettua lohi-sashimia, graavisiika-makeja ja kasvis-temakin. Nautinto! Olin hieman kauhuissani, kun annos tuotiin pöytään ilman soijakastiketta, mutta ensimmäisen makupalan jälkeen totesin, että nämä sushit eivät soijaa kaipaa, sillä makua niistä löytyy muutenkin. Lautasen ehdoton ykkönen oli ihanasti maustettu siika, ja myös kasvis-temaki oli varsinainen nautinto. Annos oli pieni, mutta tajunnan räjäyttävä.

Pääruuaksi vetäisin voissa paistettua haukea nokkos-salottisipulipuréen ja varhaisperuna-tillimuhennoksen kanssa. Hauki oli valitettavasti ylikypsää, muutoin annos olisi ollut täydellinen. Perunat olivat ihania, ja nokkos-salottisipulipuré mätsäsi hyvin yhteen kalan kanssa. Seuralaisen lautaselta löytyi haudutettua karitsan potkaa, joka kulma oli maukasta, joskin olisi kaivannut lisää suolaa.

Loppuun vetäisin tavoilleni uskollisena suklaatorttua limesorbetin kera. Torttu oli maukas, sorbetti sen sijaan oli aivan liian kitkerää ja peitti suklaatortun maun täysin. Maury vintage -08 jälkkäriviini sen sijaan pelitti hyvin yhteen suklaatortun kanssa. Juomista on hyvä mainita sen verran, että alkuruuan kanssa nautittu, tarjoilijan suosittelema talon cava (jota ei saa mistään muualta Suomessa) oli erinomaista – hintakin vain 5,5 euroa/lasi. Myös talon valkkari oli oiva valinta kalan seuraksi, ja hinta oli samat 5,5 euroa/lasi.

Palvelu pelitti ja tarjoilijamme oli söpö, flirtti sekä osasi kertoa riittävästi sekä ruokalistasta että juomista ja teki sen vieläpä oma-aloitteisesti. What more can you wish. Jouduimme odottamaan jälkkäriä melko pitkään, joten talo tarjosi meille teetä – tästä plussaa! Annokset olivat sopivan kokoisia, sillä pois lähtiessä nälkä oli kadonnut, mutta myös ähky pysyi poissa.


(Kuva: ravintolahelmi.fi)

Lauantai-iltana Helmi oli valitettavan tyhjä, ja muut ruokailijat tuntuivat olevan liikkeellä saman Citydeal-tarjouksen kanssa. Ravintolan konsepti on ehkä vielä hukassa, alakerrassa kun on tyhjä yökerho ja yläkerrassa ruokaravintola. Aulan narikkatila muistutti halvahkoa juottolaa, samoin vessat, vaikka itse ravintola onkin kohtuullisen hyvällä maulla sisustettu. Sijaintikaan ei ole ravintolan kannalta paras mahdollinen, paikka on hieman syrjässä ydinkeskustasta, joskaan ei niin kaukana, etteikö sinne lähtisi hyvän ruuan perässä. Ruokailijoilta perittiin narikkamaksu (2,5 euroa/hlö), mikä ei ole kovin yleinen käytäntö, ja pidin sitä hieman omituisena vetona.

Konsepti ja sijainti yhdistettynä korkeahkoihin hintoihin saattavat karkottaa asiakkaita, joten uusien asiakkaiden houkutteleminen Citydeal-tarjouksella oli ravintolalta varmastikin hyvä veto. Toivottavasti diilin kautta tulee lisää kantiksia! Helmestä mainittakoon vielä, että keittiömestari Mic Vettenranta oli mukana Suomen Top Chef -kilpailussa, joskaan ei tainnut päästä pelissä kovin pitkälle. Ei se mitään – onhan sekin saavutus, että ylipäätään pääsee mukaan ohjelmaan.

All in all, suosittelen!