Lisäsin reseptin nimeen määritelmän ”aito”, koska tämä resepti on peräisin ruokakurssilta, jonka opettaja oli italialainen. Johtopäätös: reseptin täytyy olla ”aito ja alkuperäinen”. No, tosiasiassa kaikilla saapasmaan mammoilla on varmaan oma versionsa tästäkin herkusta.

Pestokastike valmistuu samalla, kun pasta kiehuu. Peston tekeminen itse on niin helppoa ja nopeaa, että sen ostaminen valmiina kaupasta on synti ja häpeä. Myönnettäköön, että itsekin tähän joskus sorrun. Lasipurkissa myytävien pestojen maku ei ole lähelläkään itse tehtyä pestoa. Stockan pesto on melko maukasta valmispestoihin verrattuna, mutta se tehdäänkin ilmeisesti Stockan omassa keittiössä ja myydään tuoreena tiskiltä.

Pestokastike kahdelle:
1 tuore basilika
0,5 dl oliiviöljyä
1 rkl pinjansiemeniä
1 valkosipulin kynsi
3 rkl raastettua parmesania

Tarjoiluun pastaa ja parmesan-lastuja sekä halutessasi kypsiä miniluumutomaatteja.

Sekoita kaikki ainekset sauvasekottimella tasaiseksi tahnaksi. Tarjoile heti kuuman pastan kera. Sopii loistavasti myös leivän päälle.

”Aitoon ja alkuperäiseen” ohjeeseen tulee puolet Grana Padano -juustoa ja puolet parmesania. Koska Grana Padano ei kuulu jääkaappini vakiovarusteisiin toisin kuin parmesan, käytän kastikkeeseen yleensä vain parmesania. Alkuperäisen ohjeen mukaan neljän hengen annokseen tulee yksi kokonainen valkosipulin kynsi, mutta itse laitan samaisen kynnen myös kahden hengen kastikkeeseen. Toimii.

Pastana käytin tällä kertaa Stockan Hulluilta Päiviltä löytyneitä Emma Giordanin tuoretortellineja ricotta-pinaattitäytteellä. Yleensä suosin Giovanni Ranaa, jos syön tuorepastaa.