Viikko ennen joulua lähdimme tutustumaan Varsovan joulumarkkinoihin ja tietysti myös paikalliseen ruokakulttuuriin. Kasvissyöjälle puolalainen ruoka oli positiivinen yllätys, vaikka ruokalistat toki olivatkin lihapainotteisia. Listoilta löytyi yleensä kuitenkin esimerkiksi kasvistäytteisiä pierogeja eli pelmenin sukulaisia sekä kalaa.

Grill Bar Zgoda (ul. Zgoda 4, keskusta)

Ensimmäisenä iltana suuntasimme hotellimme lähistöllä sijaitsevaan Zgoda-ravintolaan. Paikka oli ainakin joulun alla mukavan tunnelmallinen. Pääruokiin kuului salaattibuffet, joka koostui erilaisista, maittavista raasteista. Perunaletut olivat oivallisia, samoin pierogit. Oma kala-annokseni ei ollut niin onnistunut, mutta Puolassa onkin hieman hankalaa saada hyvin valmistettua kalaa ravintoloista. Pääruuat maksoivat noin 5-8 euroa.

Kompania Piwna (Podwale 25, vanhakaupunki)

Tämä ravintola on varsin suosittu ruokapaikka vanhassa kaupungissa. Kompania Piwna on niin turistien kuin paikallistenkin suosiossa. Erityisesti viikonloppuisin ravintolaan kannattaa tehdä pöytävaraus. Annokset ovat valtavia ja hintatasoltaan edullisia.


Piwnan annoksista saa vatsansa täyteen..

Piwnassa onnistuin vihdoin saamaan hyvin valmistettua kalaa. Tilasin muistaakseni taimenta (trout), joka tuotiin pöytään kokonaisena. Kala oli juuri sopivan kypsää ja sopivasti maustettua. Lisäkkeet olivat kuitenkin onnettomat. Vaihtoehdoiksi tarjottiin riisiä, ranskalaisia tai salaattia. Valitsin keskimmäisen, koska tarjoilijan mukaan tarjolla ei ollut muita perunavaihtoehtoja. Sinänsä tämä kuulosti kummalliselta, koska seuralaisen annokseen kuului muun muassa paistinperunoita. Seuralaisen annos oli onneksi muutenkin niin iso, että sain täytettyä omaa lautastani dipeillä, paistinperunoilla ja tuoreella salaatilla. Alkuruokia emme ravintolassa tilanneet, ja vitriinissä pyörineet jälkiruuat näyttivät hieman onnettomilta, joten jätimme ne suosiolla väliin. Pääruuan puolesta voisin paikkaa kuitenkin suositella, joskin palvelu ravintolassa oli valitettavan hapanta.

Pierrogeria (ul. Kryzwe Kolo 30, vanhakaupunki)

Pierrogeria on nimensä mukaisesti erikoistunut pierogeihin, joita ravintolasta saa useilla eri täytevaihtoehdoilla ja eri tavoin valmistettuna. Ravintolassa kannattaakin tilata pierogeja eikä haksahtaa listan muihin ruokavaihtoehtoihin. Seuralaisen lautaselta löytyi muun muassa pinaatilla täytettyä lettua, joka maistui lähinnä karjan ruuaksi tarkoitetulta rehulta. Pinaattia ei ollut maustettu mitenkään ja sitä oli letun sisällä varsin runsaasti, mikä teki mausta tosiaankin hyvin heinämäisen. Omat savujuusto-täytteiset pierogini sen sijaan olivat maukkaita. Pierogi-annokset maksoivat muistaakseni alle kuusi euroa.

Menora (pl. Grzybowski 2, keskusta)

Päätimme kokeilla paikallisen ruuan lisäksi Varsovassa myös juutalaista kosher-ruokaa. Valitettavasti valintamme ei osunut ihan nappiin. Pääruuaksi seurueemme tilasi perunalettuja sienikastikkeella, paneroitua juustoa sekä annoksen kanaa. Perunaletut eivät olleet lähellekään sitä tasoa, mitä olimme saaneet muissa paikoissa. Paneroitu juusto tarjoiltiin valtavina kimpaleina. Kokki oli onnistunut tekemään tästä ruokalajista hyvin kuivan ja mauttoman, mikä sinänsä on saavutus ottaen huomioon, että annoksen pääraaka-aine oli juusto ja sitä oli lautasella varsin runsaasti. Panerointi teki siitä kuitenkin kuivan.

Myös kana oli kuulemma kuivaa ja mautonta. Kaikkinensa ruoka maistui siltä, että se ei todellakaan ollut ammattikokin valmistamaa eikä edes hyvän kotikokin kauhasta lähtöisin. Saimme pääruuista sentään vatsamme täyteen, mutta jälkiruokia emme enää jääneet kokeilemaan vaan siirryimme suosiolla eteenpäin. Emme onneksi maksaneet itseämme kipeäksi näistä "herkuista" - pääruuat olivat hinnaltaan noin viitisen euroa.


Kuivaakin kuivempi juustoköntti ja mauttomat perunaletut à la kosher

E. Wedel

E. Wedelin suklaat ovat ilahduttaneet puolalaisia jo 1800-luvulta lähtien. Jos haluat päästä oikeanlaiseen tunnelmaan, vieraile Wedelin kaakaosalongissa osoitteessa ul. Szpitalna 8. Salonki toimii makeiskaupan yhteydessä. Me virkistimme shoppailun rasittamia jalkojamme ketjun kahvilassa Galeria Centrum -ostoskeskuksessa. Wedelin herkut eivät tosiaankaan ole halvimmasta päästä, ainakaan tavallista puolalaista palkansaajaa ajatellen. Suklaat ovat kuitenkin eittämättä hyviä. Omaan annokseeni kuului jotain kaakaon tapaista suklaajuomaa, jonka sekaan oli pudotettu pallo mansikkasorbettia. Erinomainen yhdistelmä! Seuralainen nautti kuumaa kaakaota, joka oli enenmmänkin sulatettua suklaata ja siis varsin tuhti, mutta ehdottomasti maistuva annos.