Kokeilin ensimmäistä kertaa elämässäni temperoida suklaata. Ei mennyt niin kuin Strömsössä  Kolmas tavoitelämpötila ylittyi, joten temperointi olisi pitänyt aloittaa alusta eikä kärsivällisyyteni riittänyt siihen. Better luck next time!

Netistä löytyy hyviä temperointiohjeita mm. Kinuskikissan blogista, joten en laita niitä erikseen tähän. Tässä kuitenkin täytteen ohje sekä kuvia valmiista konvehdeista, jotka siis eivät ole temperoinnin epäonnistumisen johdosta kauniin kiiltäviä  Kinuskikissa on tehnyt hyvät ohjeet myös suklaakuorien valmistamisesta. Tähän ohjeeseen tarvitset täytteen lisäksi n. 300g tummaa tai valkoista temperoitua suklaata, joista valmistat suklaakuoret.

Teimme näitä konvehteja Helsingin Työväenopiston suklaa-kurssilla (opettajana Janni Vanhanen). Joulukuulta blogistani löytyy ohje myös suklaatryffeleihin, joita valmistimme kurssilla. Tämän ohjeen opettaja on napannut Kermaruusu-blogista.

Karpalo-valkosuklaatäyte:
80g valkosuklaata
30g paseerattua karpalososetta
1-2 tl juoksevaa hunajaa
2 tl pehmeää voita

Sulata valkosuklaa mikrossa. Paseeraa karpalot siivilän läpi.

Lämmitä karpalosose noin 45-asteiseksi (hieman kättä lämpimämmäksi). Kaada soseesta n. ¼ valkosuklaan joukkoon. Sekoita voimakkaasti taipuisalla nuolijalla. Sekoita hunaja karpalo-valkosuklaaseoksen joukkoon voimakkaasti vatkaten. Anna seoksen jäähtyä kädenlämpöiseksi.

Lisää voi pieninä nokareina ja sekoita voimakkaasti (tarvittaessa sauvasekoittimella), kunnes täyte on tasaista. Laita täyte pursotinpussiin odottamaan.

Suklaakuoret voit valmistaa joko valko- tai tummasta suklaasta. Alkuperäisen ohjeen mukaan konvehdit valmistetaan valkoisesta suklaasta, mutta itse tein ne tummasta suklaasta. Kun olet valmistanut suklaakuoret temperoidusta suklaasta ja pitänyt kuoria jääkaapissa noin 10 minuuttia, voit pursottaa kuoriin täytettä siten, että kuoret jäävät noin 2mm vajaiksi. Pidä kuoria tämän jälkeen jääkaapissa noin 10 minuuttia ja sulje ne lopuksi temperoidulla suklaalla.

Kuten alussa totesin, oma temperointini epäonnistui, mutta konvehtien makuun tämä ei varsinaisesti vaikuta. Suklaasta tulee temperoinnin ansiosta kiiltävää eikä se sula sormiin niin helposti. Lisäksi rakenne on raksahtava, kun suklaata puraisee.

Karpalo-valkosuklaatäyte muuten on niin hyvää, että voisin syödä sitä ihan sellaisenaan! Eikä täytteen valmistaminen vaadi edes temperointia

Suklaan temperointia varten tarvitset lämpömittarin. Löysin Clas Ohlosonilta edullisen kinkkumittarin, jota voi käyttää apuna myös suklaan temperoinnissa. Anttilasta puolestaan löytyi silikonisia suklaamuotteja kohtuulliseen hintaan. Muotteja on olemassa myös kovasta muovista, mutta silikoniset ovat siitä kivoja, että valmiit suklaat voi painaa ulos muotista helposti.

Sekoitin ylijääneen suklaan joukkoon Marianne-rouhetta ja levitin suklaan leivinpaperille sekä pistin kylmään. Lopputulos on alla  Jos pidät Mariannesta, pidät luultavasti myös sulatetun tumman suklaan ja Marianne-rouheen yhdistelmästä.