Tämä papumuhennos on ihanan täyteläistä ja pehmeän makuista ranskankerman ja tomaattikastikkeen ansiosta. Ranskankermana voi käyttää 12-prosenttista kevyempää versiota, jolloin ruuasta ei tule liian tuhtia. Muhennoksen ohje on peräisin Kansainväliset kasvisruoat -kurssilta, jolle osallistuin pari vuotta sitten. Kurssin opettajana toimi Noora Seitaniemi. Muhennos kuuluu lempiruokiini ja on jäänyt pysyvästi osaksi repertuaariani keittiössä.

Kurssilla oli pari naista, jotka ilmoittivat kaikkien ruokalajien kohdalla, että ruoka kaipaisi seurakseen lihaa. Epäselväksi jäi, mitä he tekivät kasvisruokakurssilla. Tämä ruoka oli kuitenkin sellainen, että rouvat totesivat muhennoksen olevan kurssin ainoa ruokalaji, joka maistuu sellaisenaan ilman lihaakin.

Kurssilla nautimme muhennosta tacojen täytteenä, mutta se maistuu hyvin myös esimerkiksi ohran tai riisin kanssa. Muhennos valmistuu tosi nopeasti eli noin viidessätoista minuutissa riippuen siitä, miten nopeasti osaat pilkkoa sipulia

Ohje:
1 punasipuli
1 rkl öljyä
1 purkki valkoisia papuja tomaattikastikkeessa
1 purkki ruskeita papuja tai kidneypapuja
1-2 valkosipulinkynttä
200g ranskankermaa
paprikajauhetta
pippuria
chilijauhetta

Hienonna sipuli ja kuullota paistinpannulla kullankeltaiseksi. Lisää valkoiset pavut kastikkeineen ja ruskeat pavut valutettuna ja huuhdeltuna.

Hienonna valkosipulinkynnet ja lisää seokseen. Lisää lopuksi ranskankerma ja mausteita maun mukaan.

Muistan hämärästi joskus kuulleeni, että paprikajauhe sekä chilijauhe ovat rasvaliukoisia, joten niiden maku tulee esille vasta rasvassa (öljyssä) paistettaessa. Niinpä lisään ohjeesta poiketen omaan muhennokseeni mausteet yleensä jo alkuvaiheessa eli samanaikaisesti sipulin kanssa.