Punajuuripestossa yhdistyvät juuri ne ainekset, joista pidän: punajuuri, valkosipuli, basilika sekä voimakkaan makuinen juusto. Ohje löytyi Valion kotisivuilta. Olen hieman muokannut alkuperäistä ohjetta, johon mm. tuli koristeeksi puoli kiloa (!) pinjansiemeniä – uskoisin tosin, että tässä kohden reseptissä on kirjoitusvirhe.

Ohje (4 annosta):
2 (150 g) punajuurta
1 (100 g) sipuli
1 valkosipulin kynsi
2 - 3 rkl oliiviöljyä
1 dl pinjansiemeniä
1 dl tuoretta basilikaa
1 tl suolaa
1/2 tl rouhittua mustapippuria

500 g nauhapastaa

Päälle:
pehmeää sinihomejuustoa, vuohenjuustoa tai fetaa murennettuna
tuoretta basilikaa
50 g pinjansiemeniä paahdettuna

Kuori ja kuutioi punajuuret ja sipuli. Siirrä kattilaan. Lisää kuorittu valkosipulinkynsi kokonaisena. Lisää vettä kattilaan sen verran, että kasvikset peittyvät. Keitä kypsäksi n. 15 min. Kaada keitinvesi pois.

Lisää muut raaka-aineet kattilaan ja soseuta sauvasekoittimella. Peitä kannella ja pidä lämpimänä.

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Paahda pinjansiemenet kuivalla pannulla keskilämmöllä. Lisää punajuuripesto valutetun pastan joukkoon ja sekoita. Annostele pasta lautasille. Lisää päälle juustoa maun mukaan, basilikan lehtiä ja paahdettuja pinjansiemeniä.

Punajuuret kannattaa pilkkoa melko pieniksi tai muussa tapauksessa ne kiehuvat pienen ikuisuuden. 15 minuutin keittoaika on melko optimistinen pienillekin kuutioille.

Alkuperäisen ohjeen mukaan pinnalle tulee 4 rkl pehmeää sinihomejuustoa eli 1 rkl annosta kohden. Pesto itsessään ei kuitenkaan ole kovin voimakkaan makuista, joten omaan makuuni juustoa pitää olla hieman enemmän kuin ruokalusikallinen. Tästä johtuen en myöskään määritellyt reseptiin juuston määrää, koska jokainen voi ripotella pinnalle haluamaansa juustoa sopivaksi katsomansa määrän.

Oman pastani nautin tällä kertaa vuohenjuuston kanssa, jota oli jäänyt yli edellisen viikonlopun herkutteluista  Uusi pehmeä Aura-juustokin on kyllä melkoisen maukasta!