Vierailin eilen suklaa&viini -luennolla Helsingin Messukeskuksessa, jossa järjestettiin Viini, ruoka & hyvä elämä -messut. Luento oli varsin antoisa. Tässä on lista viineistä ja suklaista, joita kokeilimme:

  • Torres Santa Digna Rosé (Alkon tuotenumero 007142, hinta 9,99 euroa) & Fazerin mansikka-basilika valkosuklaa (myydään pieninä patukoina)
  • Masi Campofiorin (Alkon tuotenumero 006364, hinta 15,99 euroa) & Fazerin Sininen
  • Columbia Crest Cabernet Sauvingon (Alkon tuotenumero 433247, hinta 9,99 euroa) & Fazerin Cocoa Nibs tumma suklaa (myydään 100g levyinä)
  • Torres Floralis Moscatel Oro (Alkon tuotenumero 336016, hinta 9,99 euroa) & Geisha Harmony Almond (tuoteuutuus, joka tulee kauppoihin ilmeisesti joulun alla)

Kuten huomaatte, tilaisuus oli Fazerin ”sponsoroima”, myös viinit ovat yhden ja saman maahantuojan (Winestate Oy) valikoimasta.

Viinejä ja suklaata maistellaan siten, että maistelu aloitetaan viinillä, sen jälkeen siirrytään suklaaseen, palataan takaisin viiniin ja jälleen suklaaseen. Eri viinilaatujen välissä on hyvä pitää pieni tauko ja huuhdella suu vedellä (joka ei kuulemma saa olla liian kylmää – ilmeisesti heikentää makuaistia).

Suklaaseen sopivat hapokkaat, hedelmäiset ja marjaiset viinit. Alkoholipitoisuuden on hyvä olla korkea, yli 13%. Matalahappoinen viini jää suklaan jalkoihin. Suklaan makuun sopivat pehmeät tanniinit. Uuden maailman viinit sopivat hyvin suklaan seuraksi, viinien tulee myös olla ”selkeitä”. Ihmisen makuaisti on kuulemma yleisesti ottaen parhaimmillaan kymmeneltä aamulla, mutta itse en kyllä ajatellut aloittaa viikonloppuja suklaa&viini-sessioilla  Hajuvedet, voimakas hammastahna sekä tuliset ruuat vaikuttavat makuaistiin.

Omat lempiyhdistelmäni olivat Columbia Crest & tumma suklaa sekä Torresin jälkiruokaviini & Geisha. Opettelen vielä tumman suklaan syömistä, mutta tähän punaviiniin yhdistettynä sen karvaus mielestäni katosi osittain. Yhdistelmä oli oikeinkin toimiva. Lisäksi en ole suuri punaviinien ystävä, mutta suklaan kanssa tämä viini maistui oivalliselta. Torresin jälkiruokaviinistä katosi mielestäni osa sen makeudesta sen jälkeen, kun maistoin viiniä uudestaan suklaata maistettuani. Yhdistelmä oli toimiva. Tämä jälkiruokaviini säilyy avattuna jääkaapissa kuulemma vähintään kuukauden ajan, joten hunajaista ja erittäin makeaa herkkua ei ole pakko juoda kerralla.

Saimme luennolta mukaamme lahjakassit, jotka olivat täynnä Fazerin herkkuja. Winestate Oy:n edustaja totesi, että lahjakassista olisi löytynyt muuten myös viinejä, mutta näin leväperäinen toimintahan ei meillä Suomessa tietenkään ole sallittua. Luennon hinta, kymmenen euroa, ei todellakaan ollut kallis ottaen huomioon lahjakassin sisällön sekä maisteluviinit suklaineen. Ja saihan tästä kokemuksesta mukaan myös hyviä vinkkejä tuleviin herkutteluhetkiin ystävien kanssa.


Lahjakassin sisältöä. Kuvasta puuttuu pari patukkaa, jotka katosivat parempiin suihin messuilla.

Loppuun vielä knoppitietoa luennolta: 3300 lehmää lypsää maitoa Fazerin Siniseen, jota valmistetaan n. 7,7 miljoonaa kiloa vuodessa. Valmistusmäärä tarkoittaa sitä, että kaikkien suomalaisten pitäisi syödä yksi rivi Fazerin Sinistä päivässä, jos suklaata ei vietäisi ulkomaille. Oma toiveeni olisi, että nuo 3300 lehmää eläisivät luomutiloilla.