Juuri on suomalainen ravintola Helsingin Korkeavuorenkadulla. Juuri oli to do -listallani pitkään, mutta joku toinen ravintola meni aina sen edelle pöytävarausta tehtäessä. Aivan turhaan, sillä kun vihdoin sain varauksen tehtyä ja kävin maistelemassa ravintolan sapaksia eli suomalaisia tapaksia, olin tyytyväinen ruuan hinta-laatusuhteeseen.

Ravintolassa suositeltiin, että mikäli aterian koostaa pelkästään sapaksista, niitä kannattaa tilata 4-6 kappaletta. Itse tilasin viisi, neljällä olisi pärjännyt hyvin. Oma annokseni koostui näistä sapaksista: punajuuri- pähkinämureketta ja pikkusieniä, marinoitua hiilisilakkaa ja tomaattibriossia, jokirapu-maalaisjuustotäytteinen kaalikääryle ja tillivoisulaa, olkien päällä kypsennettyä mäkimeirami-munajuustoa sekä kylmäsavuhaukitartar ja perunalettuja. Kaikki edellä mainitut olivat erittäin maistuvia lukuun ottamatta mäkimeirami-munajuustoa, joka oli turhan erikoinen makuuni. Juustoa kuului annokseen melko iso kimpale ja se oli todella suolaista, siis suolaisempaa kuin esim. feta- tai halloumi-juusto. Seuralaisen tuomio juustosta oli sama, ja se jäi molemmilta lähes kokonaan syömättä.

Yllä mainittujen lisäksi seuralaisen lautaselta löytyi vielä perunakropsua ja valkosipuli-lipstikkavoita sekä jääkellarin taimenta ja rosollia. Perunakropsua en maistanut itse, mutta se oli kuulemma erinomaisen hyvää. Jääkellarin taimenesta sain maistiaiset ja tykkäsin annoksesta.

Kaikki sapakset maksavat 4,3 euroa/kpl eli sapas-illallisen hinnaksi tulee n. 17,2-25,8 euroa (ei sis. viinejä eikä jälkiruokaa). Pöytään tuodaan pyydettäessä leipää, joten kuuden sapaksen annos on jo melko iso.

Juuren heikoin lenkki oli jälkiruuat. Itse en tilannut jälkiruokalistalta mikään, koska annokset eivät kuulostaneet riittävän houkuttelevilta. Seuralainen tilasi ravintolan petit fourin eli pieniä makeita annoksia. Pöytään kannettiin minikokoisia, käsintehtyjä konvehteja kolme kappaletta, joista tarjoilija ilmoitti, että kolmannen konvehdin talo tarjoaa, koska annos näytti niin pieneltä kahden konvehdin voimin. Tämä olikin totta, sillä konvehdit olivat säälittävän pieniä ja niiden hinta oli 2,5 euroa/kpl. Maku oli kuulemma hyvä, mutta kutsuisin tätä jälkiruokaa silti ryöstöksi siitäkin huolimatta, että asiakkaalle tarjottiin kaupan päälle yksi konvehti.