Pidätkö italialaistyyppisistä pitsoista, joissa on ohut, rapea pohja, päällä makeista tomaateista tehtyä tomaattikastiketta, kohtuullisesti juustoa sekä mausteena tuoretta basilikaa? Niin minäkin. Suomessa tämmöistä pitsaa saa kuitenkin harmillisen harvasta paikasta. Täällä pitsat kuuluu tuunata suomalaiseen makuun, jolloin niissä on paksuhko ja mauton pohja sekä järjetön kasa juustoa ja muita täytteitä (muun muassa ananasta, joka saa italialaiset itkun partaalle), siinä missä Italiassa luotetaan siihen, että yksinkertainen maistuu parhaalta.

Elämäni parhaan pitsan olen syönyt Roomassa ja se oli kaiken lisäksi kotiin pahvilaatikossa toimitettu tilauspitsa. Päällä ei ollut mitään muuta kuin makeaa tomaattikastiketta, ei siis edes mozzarellaa tai muita juustoja. Pohja ja kastike olivat täydellisiä, joten muuta ei tarvittu.

Helsingissä parhaat pitsat saa mielestäni seuraavista paikoista:

  • Café Ursula Kaivopuisto (Ehrenströmintie 3). Yllättävää? Ehkä. Muistaakseni kyseisen kahvilan historia pitsojen suhteen liittyy siihen, että Kauppatorin kupeessa sijaitsevan italialaisen Espa2 -lounaskahvilan pitsoja ryhdyttiin syystä tai toisesta paistamaan Café Ursulassa. Lopputulos on varsin onnistunut. Olen maistanut Ursulassa sekä tomaatti-mozzarella- että kylmäsavulohi-pitsaa ja näistä ensin mainittu on ehdoton suosikkini. Rankkaan ko. pitsan Helsingin parhaaksi, ellen tulevaisuudessa satu löytämään jostain muualta parempaa helmeä.
  • Ravintola Vespa (Eteläesplanadi 22). Pitsan maistuvuus liittyy pohjan lisäksi suurelta osin myös täytteisiin. Niinpä annan arvioni Vespan pitsoista ainoastaan Gamberetti-pitsan perusteella, jossa on täytteenä muun muassa katkarapuja ja fetaa. Yhdistelmä on lyömätön yhdistettynä rapeaan pohjaan.
  • Ravintola Villetta (Ruusulankatu 8). Tänne kannattaa tehdä pöytävaraus, ellet asu lähistöllä ja et halua pettyä, kun et mahdukaan sisälle. Ulkopuolelta paikka näyttää tuhruiselta lähiökapakalta eikä sisustuskaan häikäise tyylikkyydellään. Asiakkaat ovat kuitenkin kaikkea muuta kuin keskikaljaa kiskovia humalaisia, ja italialainen henkilökunta siivittää sinut tuossa tuokiossa Rooman hämyisille kujille. Saatatpa jopa joutua vaihtamaan muutaman sanan italiaa, jos se kuuluu kielirepertuaariisi. Pitsa kannattaa valita ehdottomasti listalta ”Pizze con prodotti italiani” eli ”pitsat italialaisilla täytteillä”. Oma suosikkini on Antipasto, johon tulee muun muassa grillattua paprikaa, artisokkaa ja aurinkokuivattuja tomaatteja. Naminami.
  • Uusin tulokas Helsingin pitsagenressä on Putte’s Pub (Kalevankatu 6). Puten pitsat ovat ehtineet kerätä kiitosta jo ruokakriitikoiltakin, joskin netistä löytyvien arvostelujen mukaan pitsat jakavat asiakkaiden mielipiteitä. Minä kyllä tykkäsin. Lähdin kokeilemaan lempparipitsaani eli yksinkertaista margheritaa, jossa oli rapeahko pohja ja sopivasti täytettä. Tomaattikastike olisi saanut olla makeampaa, mutta suomalaisista aineksista ei taida parempaa saada, vaikka kuinka hauduttaisi. Palvelu oli hymytöntä ja pitsat tilataan ja maksetaan kassalle, mutta en minä tänne superiloisen henkilökunnan perässä mennytkään. (Psst, ei se pahaakaan tekisi, jos joskus yrittäisitte vähän hymyillä siellä Putte’s Pubissa. Siitä voi tulla itsellekin hyvä mieli. Kokeilkaa vaikka.)

Jos satut pitämään turkkilaisen pyöräyttämästä kinkku-ananaspitsasta, joka maksaa viisi euroa, tämä lista ei ole sinua varten. Sori.