Viikon mittaisen New Yorkin reissun aikana ehtii maistamaan vaikka ja mitä. NYC:stä löytyy ruokaa laidasta laitaan, ja vege- sekä luomuruuat tuntuvat olevan kaupungissa jonkunlainen trendi tällä hetkellä – mikä luonnollisesti ilahduttaa kaltaistani matkustajaa. Matkailijan kannattaa ruokalistoja tutkiessaan muistaa, että ravintoloissa on tapana jättää tippiä noin 20 prosenttia laskun loppusummasta ja lisäksi hinnat eivät yleensä sisällä veroa, joten laskun kokonaissumma nousee selkeästi listahintoja korkeammaksi.


Kevät New Yorkissa

Kävimme matkaseuralaiseni kanssa syömässä illallisia pääsääntöisesti Mondon New York -oppaan suosittelemissa paikoissa. Oppaan suositukset tuntuivat osuvan lähes aina nappiin, ja ravintolat oli kirjassa jaoteltu kätevästi kaupunginosien mukaan.


Central Park

Josie's West on Upper West Sidella sijaitseva luomuravintola, josta löytyy paljon kasvisruokia, mutta myös liha- ja kalaruokia. Kävimme ravintolassa illallisella kahteen kertaan. Ensimmäisellä kerralla söin ”Veggie Meatlofia”, joka oli todella maukas. Seuralaisen lautaselta löytyi erinomaista, wasabi-majoneesilla maustettua tonnikalaa. Ravintolan lämmin pekaani-suklaapiiras oli täydellinen – paras jälkiruoka, jota saimme koko matkan aikana. Toisin kuin muissa pekaanipiiraissa, tässä piirakassa ei ollut liikaa pekaanipähkinöitä ja sisus oli mutakakkumaisen valuva ja tahmainen.

Toisella käyntikerralla söin ravintolassa kasvishampurilaisen ja seuralainen puolestaan päivän erikoisen, vaaleaa kalaa itämaisin maustein. Kala oli täydellistä, hamppari sen sijaan pettymys. Kuivan sämpylän välissä oli kasvispihvi – ilman ketsuppia, sinappia, kurkkusalaattia, majoneesia, salaattia, tomaattia.. Täytteet siis puuttuivat kokonaan! Dippasin hampparia lautaselta löytyneeseen ketsuppiastiaan ja täydensin sitä pienellä tomaatinvipaaleella, joka oli aseteltu lautasen reunalle yhdessä suolakurkkuviipaleen kanssa. Tästä epäonnistuneesta annoksesta huolimatta suosittelen ravintolaa, koska muut testatut annokset olivat todella hyviä. Ravintolalla on toinen toimipiste Upper East Sidella (Josie's East). (Upper West Side - 300 Amsterdam Avenue (at West 74th Street) / Upper East Side - 565 3rd Avenue at 37th Street)



Veggie Meatloaf @ Josie's West

Kävimme kolmena aamuna aamupalalla Brysselistä lähtöisin olevassa Le Pain Quotidien -kahvilassa, jolla on useita toimipisteitä NYC:ssä. Leipomo-kahvilan ranskalaishenkiset luomuleivät ovat suhteellisen täydellisiä, ainakin omaan makuuni. Hyvältä maistui myös luomujugurtti myslin kera sekä puuro marjoilla ja hedelmillä. Croissant ei valitettavasti päässyt samalle tasolle aidon ranskalaisen croissantin kanssa – ehtaa tavaraa saakin yleensä vain Ranskasta tai Belgiasta. Lista toimipaikoista kannattaa tulostaa ennen lähtöä mukaan ketjun kotisivuilta. 

Cookshop-ravintolaan eksyimme lounaalle vahingossa. Ravintola sijaisee viehättävän Highlinen vieressä ja on Michelin-oppaan suosittelema (ovessa olleesta tarrasta päätellen). Eikä ihme – ruokaan todella panostetaan täällä. Paikka ei ole halvimmasta päästä, mutta NYC:stä löytyy myös kalliimpia ravintoloita, ja paikan lounashinnat ovat kohtuulliset New Yorkin yleiseen hintatasoon nähden. (Westside Highway at 156 Tenth Avenue on the corner of 20th street)

Zen Palate on taivaallinen vegaaniravintola, joka on erikoistunut aasialaiseen ruokaan. Ravintolan ovat kuulemma vuonna 1990 perustaneet joukko buddhalaisia kasvissyöjiä, joiden mielestä New Yorkista ei löytynyt tarpeeksi laadukasta kasvisravintolaa. Ruokalista on pitkä ja herkullinen. Seuralaisellani oli ennakkoluuloja puhtaasti vegaanista ruokaa kohtaan, mutta ne hälvenivät täällä. Ravintolalla on kolme toimipistettä ympäri kaupunkia. (Union Square - 115 East 18 Street / Theatre District - 663 9th Ave (at 46st) / Upper West Side - 239 West 105 Street)


Zen Palate (kuva kopioitu ravintolan nettisivuilta)

Wild Ginger on Zen Palaten tapaan aasialaiseen vegaaniruokaan erikoistunut ravintola, joka sijaitsee Little Italyn / Nolitan alueella. Hinnat ovat selvästi edullisemmat kuin Zen Palate -ketjussa, mutta vastaavasti ruoka ei ole tasoltaan aivan yhtä hyvää kuin Zen Palatessa, vaikka ravintola onkin paikallisten toimesta äänestetty NYC:n parhaaksi kasvisravintolaksi (itse kallistuisin Zen Palaten kannalle äänestyksessä). Wild Ginger on tästä huolimatta suositeltava paikka, maukasta ruokaa kohtuullisen hintaan, hyvää palvelua, mukava miljöö. (380 Broome Street, between Mott & Mulberry Streets)


Wild Ginger (kuva kopioitu ravintolan nettisivuilta)

Sushia kävimme syömässä Upper West Sidella Ten Zan -ravintolassa, joka oli lähestulkoon täynnä illallisaikaan. Hinnat olivat kohtuulliset ja palvelu hyvää, ja pidin myös ruuasta. Seuralaiseni sen sijaan ei täysin lämmennyt Ten Zanin sushista. Hänen lautaselleen oli muun muassa eksynyt tonnikalaa sisältäviä rullia, joissa ei ollut riisiä nimeksikään – suurehkon raa'an kalapalan ahtaminen suuhun tuntui epämiellyttävältä, vaikka maku olikin tuore ja hyvä.

Sushirulliin ei myöskään oltu uhrattu aikaa vaan ne hajosivat kosketettaessa – osasta rullia mm. puuttui palanen merilevää, jota ei ollut riittävästi täytteen peitoksi. Ravintolalla on toimipisteet myös Upper East Sidella ja Brooklynissa. (Upper West Side – 285 Columbus Avenue, between 73rd and 74th Streets / Manhattan – 988 Second Avenue, between 52nd and 53rd Streets / Brooklyn – 7116 18th Avenue, near 71st Street)


Ten Zan (kuva ravintolan nettisivuilta)

Brooklynin puolella sijaitsevaan Bubby's -ravintolaan juoksimme sadetta pakoon, kun olimme puistossa ottamassa valokuvia Brooklynin sillasta. Ravintola sijaitsee Brooklyn- ja Manhattan-siltojen välissä Dumbon alueella ja siitä aukeaa hyvät näköalat kummallekin sillalle. Ravintola on ilmeisesti rakennettu vanhaan teollisuushalliin, johon on onnistuneesti remontoitu mukava ja tilava ruokapaikka. Ruoka oli todella maistuvaa, ja palvelu pelasi hyvin. Seuralaiseni pääruoka-annos viivästyi, mistä johtuen ravintola oma-aloitteisesti tarjosi hänelle ilmaisen alkuruuan ja lisäksi meille molemmille ilmaiset viinilasilliset. Tämmöiseen palveluun harvemmin törmää Suomessa, jossa asiakas valitettuaan saattaa korkeintaan saada tarjoilijalta kiireisen pahoittelun siitä, että ruuat ovat saapuneet eri aikaan pöytään tai niissä on kestänyt turhaan pitkään.


Bubby's sijaitsee Brooklynin sillan kupeessa

Ravintolan lista on lihapainotteinen, mutta käyntihetkellä listalta löytyi erinomainen kala-annos sekä lisäksi pari kasvisruokaa, joita emme kylläkään maistaneet. Jälkiruuaksi söimme suklaa-maapähkinävoipiirakkaa sekä erinomaista sitruunapiirasta, jonka täyte oli kätketty rapean voitaikinakuoren sisälle. (1 Main Street)

Houkutuksia New Yorkista löytyy ravintoloiden lisäksi joka kulman takaa. Kahviloissa ja leipomoissa on yleensä runsas valikoima erilaisia makeita piirakoita, cookieita, cupcakeja ja muita herkkuja. Aamupalalla kannattaa käydä vähintään kerran periamerikkalaisessa Dinerissa, jossa suosittelen maistamaan megahyviä pannukakkuja. Kannattaa kokeilla myös NYC:n ykkösaamiaista eli bagelia – paahdettu bagel tuorejuustolla on herkullinen, joskaan ei kovin kevyt aamupala.

Ruokaan on helppoa tuhlata dollareitaan, sillä ravintolat eivät pääsääntöisesti ole Manhattanilla kovinkaan edukkaita. Säästöbudjetilla matkustavan kannattaa turvautua Take Away -paikkoihin, joista saa hyvää ruokaa edullisempaan hintaan kuin ravintoloista. Esimerkiksi Hale & Hearty -ketjulla on toimipisteitä ympäri kaupunkia ja sen salaatit ja keitot ovat maistuvia. Kahvilassa saa koota omat salaatit valmiiden versioiden lisäksi valitsemalla laajasta täytevalikoimasta itselleen sopivimmat. Myös jo edellä mainitusta Le Pain Quotidien -kahvilasta saa ihania leipiä ja salaatteja, jotka voi nauttia joko paikan päällä tai hyvällä säällä vaikkapa ihanassa Central Parkissa.


Chelsea Market

Herkkusuiden kannattaa New Yorkin reissulla vierailla myös viehättävässä Chelsea Marketissa, joka on rakennettu entiseen keksitehtaaseen. Chelsea Marketista löytyy lukuisia herkkukauppoja, leipomoita sekä ravintoloita, jotka ovat Mondon oppaan mukaan erinomaisia. Meidän piti käydä illallisella yhdessä Chelsea Marketin ravintoloista, mutta ne sulkevat ovensa harmittavan aikaisin illalla (n. klo 21). Listojen perusteella ravintoloiden hinnat olivat varsin kohtuulliset. 


Cupcakes @ Chelsea Market


Eleni's herkkuleipomo Chelsea Marketissa


Kuuluisan Mangolia Bakeryn huikeita kakkuja. Vinkki: Ainakin Rockefeller Centerin toimipisteeseen saa jonottaa ja sisältä ei löydy pöytiä eli leipomo toimii ainoastaan Take Away -pisteenä. Sen sijaan esimerkiksi Columbus Avenuella ei ole jonoja ja sisältä löytyy kivoja pöytiä, joihin herkkuja voi jäädä nauttimaan kahvi- tai teekupin kanssa.