Viikonlopun kunniaksi päätin vääntää lounaaksi hampurilaisia. Näiden hampurilaisten ohje löytyy Celia Brooks Brownin Uusi kasviskeittiö -kirjasta, joka on paras kasvisruokakirja, johon olen törmännyt. Kaiken lisäksi löysin kirjan kirpparilta, josta ostin sen viidellä eurolla. En ole katunut investointia vielä kertaakaan. Kirjassa resepti kulkee nimellä Parmesaanipihvit.


Kasvishampurilaiset ja uunissa paahdettua bataattia

Ohje (n. 8 pihviä):
1 rkl oliiviöljyä
2 sipulia silputtuna
125 g sieniä karkeaksi silputtuna
1 tl tuoretta timjamia
50g parmensaanijuustoa karkeasti raastettuna
50 g cheddarjuustoa raastettuna
150 g ruskeita säilykepapuja huuhdottuna ja valutettuna (myös kidneypavut sopivat tähän ohjeeseen hyvin)
100g tuoretta leipää murennettuna
1 rkl soijakastiketta
2 rkl punaviiniä
1 tl sinappia
1 kananmuna vatkattuna
1 rkl maissitärkkelysjauhoja
8 pehmeää sämpylää
merisuolaa ja rouhittua mustapippuria

Tarjoiluun esim.
jäävuorisalaattia
tomaattia viipaleina
punasipulia viipaleina
ketsuppia
majoneesia
sinappia
chilikastiketta

Kuumenna öljy paistinpannulla. Paista sipulia, sieniä, timjamia ja suolaa, kunnes ainekset pehmenevät ja ruskistuvat. Anna jäähtyä.

Siirrä monitoimikoneeseen, lisää juustot, pavut, leivänmurut ja rouhittua mustapippuria. Jauha sekaisin ja lisää soijakastike, viini, sinappi, kananmuna ja maissitärkkelysjauho. Jauha ainekset sekaisin, ei kuitenkaan liian sileäksi tahnaksi.

Muotoile taikinasta kostutetuin käsin 8 palloa ja litistä ne n. 2 cm paksuiksi pihveiksi. Nosta uunipellille, peitä tuorekelmulla ja jäähdytä.

Voitele pihvien yläpinta oliiviöljyllä ja paista 220 asteessa 25 minuuttia, kunnes pihvit ovat ruskistuneita ja rapeita.

Paahda hampurilaissämpylät grillissä tai paistinpannulla kevyesti, lisää väliin pihvit ja lisukkeet ja tarjoile viher- tai perunasalaatin tai ranskalaisten kera.

Koska en näin sunnuntaina viitsinyt avata punaviinipulloa, jätin viinin kokonaan pois taikinasta. Tilalle laitoin balsamiviinietikkaa. Tuoreen timjamin korvasin kuivatulla timjamilla. Leipänä käytin kaurapaahtoleipää. Kaapista ei löytynyt maissijauhoja, joten korvasin ne perunajauhoilla. Lähikaupasta cheddaria löytyi vain sulatejuustona, mutta sekin toimii tässä ohjeessa. Mikäli haluat tehdä hampurilaisista terveellisempiä, käytä sämpylöinä kaurasämpylöitä tms. hampurilaissämpylöiden sijasta. Esim. Elovenan uutuuskauraleivät voisivat sopia tähän ohjeeseen.

Itselläni ei ole monitoimikonetta, joten soseutin ainekset sauvasekottimen mukana tulleella terällä. Koko satsi ei mahdu pieneen astiaan kerralla, joten soseutin aineksia vähän kerrallaan.

Jätin kokonaan pois työvaiheet, jossa paistetut ainekset piti jäähdyttää ja jossa pihvien piti levätä tuorekelmun alla. En usko, että nämä työvaiheet tuottavat kovin suurta lisäarvoa valmiiden pihvien makuun.

Pihvejä tulee tästä taikinamäärästä melko monta, joten itse aion pakastaa puolet valmiista pihveistä. Ne voi tarpeen tullen sulattaa ja lämmittää hampurilaissämpylöiden kera paistinpannulla.


Valmis pihvi